Mötesplatsen för dig inom svensk industri, mar, 22 2019
Senaste Nytt

Oklart om Teslafabrikens etableringsort i Finland

Publicerad av
Markku Björkman - 25 jan 2017

I ett färskt pressmeddelande från Finlands arbets- och näringsministeriet skriver man att förslaget om var i Finland Tesla ska placera sin fabrik utarbetas tillsammans med staden Vasa.

Samtidigt konstaterar man att man måste utnyttja ”de styrkor som finns på olika håll i Finland”. Styrkor som kan bidra till att locka Tesla till Finland.

Näringsminister Mika Lintilä säger att man nu satsar fullt ut på Vasa som etableringsort för Teslas fabrik. Men samtidigt skriver Vasabladet att sydfinska staden Kotka utmanar Vasa.

Det tycks råda aningen motstridiga uppgifter angående vilken ort som Finland tänker lyfta fram som etableringsort för elbilstillverkaren Teslas batterifabrik.

Så här säger Kotkas stadsdirektör Henry Lindelöf till Vasabladet:

– Finpro var i kontakt med oss och undrade om vi var intresserade. Man lät förstå att både Tesla och Finpro anser att man i varje land där det finns intresse för fabriken borde föreslå flera olika orter för etableringen.

Enligt Lindelöf finns det två möjliga platser för batterifabriken i Kotkaområdet.

Lindelöf säger till sändaren YLE att antingen kan fabriken placeras intill Googles serverhall i Fredrikshamn eller så intill ett litet flygfält i Kotka, mitt emellan städerna. Stadsdirektören betonar att staden är allvarligt intresserad av det här projektet.

Annons

Annons

Annons