Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 22 2018
Senaste Nytt

Trollhättan dementerar Saabaffär

Foto: Saab
Foto: Saab
Publicerad av
Henrik Ståhl - 07 jun 2012

Saab Automobiles konkursförvaltare har avslutat sitt arbete och kommit till ett resultat, rapporterar ttela.se.

Källor uppger för P 4 Väst att det är elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden som köper Saab Automobile.

Enligt tidigare uppgifter har konsortiet varit redo att betala 1,5-1,8 miljarder kronor för Saab, exklusive reservdelsbolaget Saab Parts.

P 4 Väst har nått Karl-Erik Trogen, styrelseordförande i Nevs, man han har inget att säga om morgonens uppgifter.

-Det kan jag absolut inte göra, säger han.

På elbilskonsortiets mycket sparsmakade hemsida finns en kryptisk text om Saab på förstasidan:

"Saab Automobile, Trollhättan och Sverige står för innovationskraft och hög teknologisk kompetens. Inom Saab Automobile finns ett utbrett engagemang för framtida lösningar inom transportområdet", lyder texten.

TT har sökt båda konkursförvaltarna men båda uppges vara upptagna och kan inte svara på frågor.

Varken Hans Bergqvist på advokatfirman Delphi eller Anne-Marie Pouteaux på Wistrands advokatbyrå är för närvarande tillgängliga för några kommentarer, meddelar deras sekreterare.

Förvaltarna har också en hemsida som lagts upp med anledning av Saab-konkursen, men där meddelas inget om dagens uppgifter.

Trollhättans stadsdirektör Annika Wennerblom har informerats om att försäljningen nu ska vara färdig.

-Men tidpunkter för när man meddelar vem köparen är vet vi inte. Man har sagt att det ska vara klart den här veckan, men med tidpunkter i sådana här sammanhang är alltid svårt, säger Wennerblom till ttela.se.

Men de uppgifterna dementerades senare, Aftonbladet.se rapporterar att Trollhättans informationschef Peter Asp "bestämt" förnekar att kommunen känner till affären.

-Annika Wennerblom tolkade det som att allt var klart, men så är det inte. Det är olyckligt att det blev en feltolkning, säger han.

Bakom elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden står holdingbolaget National Modern Energy Holdings med 51 procent av ägandet, registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Bolaget ägs i sin tur av ett annat holdingbolag, China Dragon Base Holdings. Bakom dessa bolag står svensken Kai Johan Jiang som huvudägare, skriver ttela.se.

Resterande 49 procent ägs av japanska Sun Investment.

Saab Automobile, med dotterbolagen Saab Tools och Saab Powertrain, försattes i konkurs den 19 december förra året. De tre företagens skulder uppgick till cirka 13 miljarder kronor. När även tillgångarna räknats in, var bristen i konkursbona drygt nio miljarder.

Under våren har konkursförvaltarna förhandlat med en handfull spekulanter som uttryckt intresse för att köpa hela Saab Automobile. Målet har varit att ett avtal om försäljning av konkursboet ska vara klart före sommaren.

 

(TT)

Annons

Annons

Annons