Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 19 2017
Senaste Nytt

Setra varslar i Horndal

Foto: Setra
Foto: Setra
Publicerad av
Henrik Ståhl - 14 maj 2012

Setra har beslutat inleda MBL-förhandlingar om avveckling av Horndals sågverk i Avesta kommun. Svag resultatutveckling, vikande marknad för Horndals specialsortiment samt stora investeringsbehov ges som anledning till beslutet. Cirka 35 anställda berörs.

Horndal är ett specialsågverk för så kallade stamblock, högkvalitativa rotstockar från senvuxen fura. Produkterna har traditionellt främst sålts som okantade varor samt som fönsterämnen till mindre möbel- och fönstersnickerier runt om i Europa.– Marknaden för Horndals högkvalitativa specialsortiment är krympande beroende på strukturella förändringar i kundledet, säger Börje Bengtsson, vd och koncernchef i Setra i ett pressmeddelande. I takt med att de mindre specialsnickerierna försvinner som kunder utgör det tidigare lönsamma specialsortimentet en allt mindre del av försäljningen från Horndal.

– Resultatutvecklingen för Horndals sågverk har under lång tid varit svag. Enheten har också stora akuta investeringsbehov som inte kan motiveras i den vikande marknadssituationen, säger Börje Bengtsson. Det är tungt att fatta beslut om nedläggning, men vi kan inte driva vidare en enhet som går med förlust år efter år

Horndals sågverk ligger i Avesta kommun och har cirka 35 anställda. Produktionsvolymen uppgick för år 2011 till 32 000 kubikmeter sågad vara. Horndals sågverk ingår i Setras affärsområde Furu.