Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 19 2017
Senaste Nytt

Kunskap skapar kompetenta raffarbetare

Preemraff i Lysekil. Foto: Thomas Ögren
Preemraff i Lysekil. Foto: Thomas Ögren
Publicerad av
Henrik Ståhl - 02 maj 2012

På Preems raffinaderier i Lysekil och i Göteborg har man utbildat hela personalen, totalt 500 personer, i att upptäcka rost och sen anmäla det. För det fick bolaget motta pris som Årets Ytskyddare den 2 februari.

Det kanske låter självklart att personalen borde kunna se rost och sen säga till företaget om det, men arbetsgången är mycket bättre numera och fel tas om hand på en gång.– Vi hade inga bra rutiner för det här. Tidigare kunde man tänka att ja, där är en spricka på gång men därifrån till att göra något åt det var ett alldeles för stort steg, säger Tommy Karlsson, en av de ansvariga i ”Utvändigt korrosionsprojekt”.

Rör av kolstålEgentligen borde det vara en enkel sak att upptäcka korrosion som arbetare på ett raffinaderi där de flesta rör och ledningar är byggda av kolstål för över 40 år sedan. Kolstål rostar mycket lätt men det kan vara värre att upptäcka rosten under lager av isolering.

Tommy Karlsson har tillsammans med Marcus Hansson arbetat i åratal med att leta korrosion, både med och utan isolering, och åtgärda detta i samarbete med ett tjugotal entreprenörer. Men för att det hela ska bli effektivare borde alla som arbetar på raffen delta i processen. Och då måste personalen veta hur skadorna kan se ut och till vilka man rapporterar till.

Följs upp direkt– Många tog nog tidigare för givet att någon annan redan anmält skadan eftersom den var så uppenbar. Eller så visste de inte till vem man skulle rapportera eller så rapporterade man skadan och sedan hände inget, berättar Tommy Karlsson.

Numera anmäler personalen direkt till sin avdelning som tar tag i saken omedelbart. Alla har koll på vilka som har ansvar för vad och en korrosionsskada som anmäls följs upp direkt.

500 personerUtbildningarna började på raffinaderiet i Göteborg hösten 2010 och sedan fortsatte man våren 2011 i Lysekil, en dag i veckan under fem veckor. Sammanlagt 500 personer vet nu mer om hur de ska upptäcka korrosion även de tecken till korrosion som syns utanpå isoleringen.

– Det är många som hört av sig efter utbildningen om att de sett än det ena än det andra och att de tycker det är roligt att kunna hjälpa till. Då känns det bra, säger Tommy Karlsson.