Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Ökad vinst för Electrolux

Electrolux vd Keith McLoughlin.
Electrolux vd Keith McLoughlin.
Publicerad av
Henrik Ståhl - 25 apr 2012

Electrolux redovisar en vinst före skatt på 792 miljoner kronor för första kvartalet 2012. Motsvarande period 2011 var vinsten 637 miljoner kronor.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 645 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 25 875 miljoner kronor, jämfört med 23 436 miljoner kronor ett år tidigare.

Efterfrågan minskade under kvartalet på Electrolux mogna marknader medan efterfrågan på tillväxtmarknaderna fortsatte att öka.

I en prognos för helåret 2012 spår bolaget att efterfrågan i Europa blir oförändrad eller minskar med upp till 2 procent. Efterfrågan i Nordamerika väntas vara oförändrad eller öka med upp till 2 procent.

Electrolux vd Keith McLoughlin är nöjd med det gångna kvartalet.-Det var ett starkt kvartal där det mesta har utvecklats som vi har förutspått, säger Keith McLoughlin till TT.

Råmaterialpriserna väntas fortsätta att öka i år, och Electrolux höjer sina priser för att kompensera för de ökade kostnaderna. I Nordamerika har Electrolux höjt priser, vilket gått bra, och fler prishöjningar planeras.-Europa är lite mer utmanande, speciellt när man ser till vad som händer i södra Europa där efterfrågan är dubbelsiffrigt ned. Möjligheterna att höja priserna i ett sådant läge är väldigt små, säger han, men lägger till att nya produktlanseringar i Europa till viss del väger upp.

I Nordamerika minskade försäljningen under första kvartalet, men där tror McLoughlin på en vändning under andra halvåret i år, medan han väntar sig en liten nedgång i Europa.-Vi tror att de västerländska marknaderna kan ha nått botten och att trenden kommer att vara mer positiv framöver, säger han.

I Latinamerika blev första kvartalet starkt, och även Asien går bra, även om försäljningen i Kina har bromsat in något.

(TT)