Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

1 700 får lämna ST-Ericsson

Publicerad av
Tommy Ekholm - 23 apr 2012

Förlusttyngda ST-Ericsson, som hälftenägs av telekomjätten Ericsson, ska spara. 1 700 anställda kommer att få gå globalt.

De årliga besparingarna beräknas till 320 miljoner dollar, drygt 2,1 miljarder kronor. I planen ingår också ett partnerskap med ST Microelectronics, enligt ett pressmeddelande.

Hur sparplanerna kommer att slå i enskilda länder är för tidigt att säga och beror på lokala förhandlingar, skriver Ericsson i pressmeddelandet.

-Vi har inte hört att det skulle påverka oss i Lund, säger Lars Nicklasson, klubbordförande för Sveriges ingenjörer vid ST-Ericsson.

Just nu väntar han och övriga anställda vid anläggningen i Lund på den information som ledningen utlovat vid ett möte klockan 17 i eftermiddag.

Vid anläggningen i Lund finns 1-100 anställda och cirka 400 inhyrda medarbetare.

I överenskommelsen med hälftenägaren ST Microelectronics kommer ST-Ericsson samtidigt att flytta över all forskning och anställda inom applikationsverksamheten till ST Microelectronics.

Ericsson meddelar samtidigt att bolaget står fast vid sitt åtagande till det hälftenägda bolaget, som dragits med stora förluster i flera år.

"ST-Ericssons strategiskifte är ett viktigt steg i att säkerställa att bolaget når långsiktig lönsamhet och positiv kassagenerering", skriver Ericssons vd Hans Vestberg.

Kostnaden för att genomföra sparplanen uppgår till 130-150 miljoner dollar, ungefär 870-1 000 miljoner kronor.

Som ett led i att förbättra effektiviteten i ST-Ericsson ska antalet arbetsställen "märkbart" reduceras. Dessutom siktar ledningen på att försäljnings- och administrationskostnader ska ned med 25 procent. Samtidigt ska man dra ner kraftigt på antalet personer av de högst betalda i ledningen.

(TT)