Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Brakförlust för Nokia

Foto: Nokia
Foto: Nokia
Publicerad av
Henrik Ståhl - 19 apr 2012

Nokia redovisar en rörelseförlust på 1 340 miljoner euro för första kvartalet, motsvarande 11,8 miljarder kronor. Under motsvarande period i fjol blev det en rörelsevinst på 439 miljoner kronor.

Försäljningen föll från 10,4 miljarder euro till 7,4 miljarder euro.

Telekomtillverkaren meddelade redan i förra veckan att resultatet skulle bli sämre än väntat och att mobiltelefonverksamheten skulle gå med förlust både första och andra kvartalet, vilket fick aktien att dyka ytterligare.

Rensat för engångskostnader stannade förlusten på 260 miljoner euro, cirka 2,3 miljarder kronor.

Försäljningen för enheten devices & services sjönk med 40 procent till 4 246 miljoner euro. Förlusten landade på 219 miljoner euro. Framför allt gick det uselt för de smarta telefonerna där försäljningen sjönk med 52 procent.

För Nokias hälftenägda nätverksverksamhet blev det en rörelseförlust på 1 005 miljoner euro.

Precis som vid den preliminära rapporten förra veckan räknar Nokialedningen med att det blir en ungefär lika stor förlust eller ännu större för mobiltelefonenheten även innevarande kvartal. Planerna på att sänka kostnaderna med mer än en miljard euro för verksamhetsåret 2013 fortsätter att gälla. Ledningen siktar på att snabba på kostnadsbesparingarna.

För delägda Nokia Siemens räknar ledningen med ett betydligt bättre resultat andra kvartalet jämfört med jätteförlusten första kvartalet. Även här fortsätter planerar på att sänka kostnaderna med en miljard euro.

(TT)