Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 22 2018
Senaste Nytt

Åklagaren nöjd med Volvodom

Publicerad av
Henrik Ståhl - 04 apr 2012

Statsåklagare Nils-Eric Schultz är nöjd med den fällande domen mot två tidigare chefer vid AB Volvos dotterbolag Volvo CE, som betalat tiotals miljoner kronor i utbyte mot kontrakt i Saddam Husseins Irak.

Männen fälldes för grovt sanktionsbrott. Påföljden blev villkorlig dom och böter, vilket åklagaren inte har några synpunkter på.-Det är som det står i domen: det här ligger långt tillbaka i tiden, säger Schultz.

Domen i Eskilstuna tingsrätt skulle egentligen ha meddelats i eftermiddag, strax innan AB Volvo håller årsstämma. Men den tidigarelades på bolagets begäran, enligt rätten.

Nils-Eric Schultz arbetar nu vidare med motsvarande utredning som gäller Volvos konkurrent Scania.-Nu blir vi lite extra inspirerade att slutföra den utredningen också, säger han.

Åtalet mot Volvocheferna gällde så kallade kickbacks, sidobetalningar, som i strid mot FN:s sanktioner mot Irak betalats till Saddam-regimen. I utbyte fick Volvo kontrakt på hjullastare och väghyvlar värda hundratals miljoner.

Även i USA har systemet med sidobetalningar utretts, och Volvo betalade 2008 19,6 miljoner dollar i böter till den amerikanska staten.-Skälet till att jag inte hade något yrkande om företagsbot eller förverkandeyrkande mot Volvo var att Volvo hade betalat en stor summa pengar till amerikanska staten, säger Nils-Eric Schultz och fortsätter:

-Det har inte Scania gjort. Så därför kommer jag nu att ha möjligheten att väcka förverkandetalan och talan om företagsbot mot Scania.

Hur mycket pengar Scania kan komma att krävas på vill han i nuläget inte gå in på.

Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania, vill inte kommentera åklagarens uttalande om att bolaget kan komma att krävas på pengar.

-I motsats till statsåklagaren så för vi inte den diskussionen i media. Utan vi avvaktar vad han kommer med, om han nu kommer att väcka åtal, säger han.

Danielsson konstaterar att beslutet om ett eventuellt åtal i Scaniautredningen har skjutits fram upprepade gånger.-Det är en väldigt lång och utdragen process och den är jobbig för företaget.

Advokat Hans Strandberg, som företräder en av de fällda tidigare Volvocheferna, är kritisk till att tingsrätten bortsett från att systemet med kickbacks var välkänt i FN:s sanktionskommitté.-Det är klarlagt i målet att de var medvetna om att kickbacks var inlagda på alla affärer, och ändå har man godkänt dem. Man har från tingsrättens sida gått förbi de resonemangen väldigt enkelt.

Men, säger Strandberg, eftersom den utdragna rättsprocessen varit påfrestande för klienten och påföljden är mild, är det inte självklart att domen överklagas.-Jag skulle gärna vilja överklaga och få en prövning i hovrätten. Men klienten bestämmer.

 

Annons

Annons

Annons