Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Apple tappar efter utdelningsbesked

Tim Cook, vd Apple. Foto: Valery Marchive (LeMagIT)
Tim Cook, vd Apple. Foto: Valery Marchive (LeMagIT)
Publicerad av
Henrik Ståhl - 19 mar 2012

Apple ska börja att lämna utdelning på sina aktier under räkenskapsårets fjärde kvartal. Beskedet i dag fick aktien att falla med tre procent i den elektroniska förhandeln innan USA-börserna öppnade.

Apple meddelade i dag att bolaget ska börja att lämna utdelning på sina aktier under räkenskapsårets fjärde kvartal, som börjar den 1 juli. Den första kvartalsutdelningen blir 2:65 dollar per aktie, skriver Reuters.

Apple räknar med att spendera 45 miljarder dollar över tre år och ska även återköpa aktier.

Applestyrelsen har även godkänt ett program för återköp av egna aktier för 10 miljarder dollar. Återköpen inleds under räkenskapsåret 2013 och väntas pågå i tre år.

Även efter dessa investeringar har Apple en tillräckligt stor "krigskassa" för att kunna ta tillvara på strategiska möjligheter, säger Applechefen Tim Cook i ett pressmeddelande.

Apples vd Tim Cook sade under telefonkonferensen att bolaget noga har övervägt vad pengaberget ska användas till. Utdelningarna och återköpen av aktier kommer inte att hota investeringar i till exempel forskning och utveckling.-De här besluten stänger inga dörrar för oss, sade Cook.

Han tillade att Apple räknar med att investerarbasen nu breddas genom att nya investerare lockas till aktien.

Iphone- och Ipadtillverkaren är i dag världens högst värderade företag, med ett börsvärde på motsvarande cirka 3 700 miljarder kronor.

Apple är under viss press från aktieägare som vill ha utdelning och Tim Cook har tidigare sagt att han har funderat allvarligt på aktieägarnas krav, och att ledningen har haft "aktiva diskussioner" om saken.-Ärligt talat är det mer än vad vi behöver för att driva företaget, sade Cook om jättekassan vid det årliga aktieägarmötet i februari.

Senast Apple lämnade en utdelning till aktieägarna var 1995.

 (TT)