Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 19 2017
Senaste Nytt

Volvo och Geely fördjupar samarbete

Foto: Volvo
Foto: Volvo
Publicerad av
Tommy Ekholm - 09 mar 2012

Volvo Personvagnar är enligt uppgift i färd med att skriva kontrakt om teknikutbyte med bolagets kinesiska ägare Geely. Men en expert varnar för att samarbetet kan skada bilden av Volvo som ett premiumvarumärke.

Volvos representant i Kina avstår från att kommentera uppgifterna om teknikavtalet. Enligt en källa med insyn ska dock parterna underteckna pappren på fredagen.

Teknikutbyte mellan moderbolag och dotterföretag är inte ovanliga. Men branschbedömare ser också risker.

– Geely är uppenbart den som tjänar på avtalet. Men de måste vara extremt försiktiga i hur de genomför utbytet eftersom det kan skada bilden av Volvo som ett premiumvarumärke, säger Yale Zhang, chef på konsultfirman Automotive Foresight i Shanghai.

Geely köpte Volvo av Ford Motor i augusti 2010 i den hittills största affär som ett kinesiskt bilföretag gjort utomlands. Förvärvet var också ett tecken på Kinas ökade betydelse i bilvärlden.

Affären fick dock en och annan att höja på ögonbrynen. Det kinesiska övertagandet bedömdes kunna skada bilden av Volvo som en etablerad tillverkare av premiumbilar.

För att mildra de farhågorna har Volvo Personvagnars styrelseordförande Li Shufu gång på gång markerat Volvos fristående ställning.

– Geely är Geely, Volvo är Volvo, har han upprepat offentligt.

(TT-Reuters)