Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 24 2017
Senaste Nytt

BP i uppgörelse om oljekatastrof

Foto: BP
Foto: BP
Publicerad av
Johan Vahlstrom - 04 mar 2012

Oljejätten BP har nått ett steg närmare en lösning på de juridiska tvisterna efter oljekatastrofen i Mexikanska golfen 2010, efter att ha träffat en uppgörelse på 7,8 miljarder dollar med fiskare och andra drabbade.

Men flera rättsprocesser väntar fortfarande för BP. "Den föreslagna uppgörelsen innebär betydande framsteg för att lösa återstående problem efter Deepwater Horizon-olyckan och bidrar till de fortsatta ekonomiska och miljömässiga ansträngningarna att återställa Golfkusten", säger BP-chefen Bob Dudley i en kommuniké.

Enligt ett uttalande från BP har bolaget träffat en uppgörelse på 7,8 miljarder dollar, för att möta kraven från fiskare och andra privata fordringsägare som påverkades av utsläppet. "Den föreslagna uppgörelsen omfattar inte anspråken mot BP som ställts av USA:s justitiedepartement eller andra federala myndigheter /.../ eller av delstater och lokala myndigheter", skriver BP i uttalandet, rapporterar AFP.

Domaren i målet, Carl Barbier, skriver i ett uttalande att uppgörelsen nåtts efter möten med de inblandade parterna. Den kommer nu att överlämnas till domstolen för godkännande. Även om förlikningen går igenom väntar därmed sannolikt flera långa, komplicerade och dyra rättsprocesser för oljejätten.

Bland annat en process med den amerikanska staten, som anklagar BP för att ha brutit flera lagar, bland annat Clean Water Act, vilket kan leda till miljardböter för oljejätten.

Tidigare i veckan förklarade USA:s justitieminister Eric Holder att justitiedepartementet är redo för rättegång.

Dessutom riskerar BP att stämmas av flera av delstaterna längs kusten, liksom av tidigare affärspartner.

Beskedet om uppgörelsen kommer fem dagar efter det att rättegången mot BP i sista stund sköts upp.

FAKTA: Deepwater Horizon-katastrofen Explosionen på oljeriggen Deepwater Horizon den 20 april 2010 dödade 11 anställda och blev början på 87 dygns massivt oljeläckage. BP har tidigare räknat med att notan för katastrofen blir omkring 37-38 miljarder dollar (cirka 245-250 miljarder kronor).

Enligt USA:s regering läckte 4,9 miljoner fat olja ut under de 87 dygn läckaget varade, vilket gör det till den värsta oljeolyckan till havs i USA:s historia.

Huvudägaren, den brittiska oljekoncernen BP, har räknat med att notan för katastrofen blir omkring 37-38 miljarder dollar (cirka 245-250 miljarder kronor).

BP hade redan innan fredagens uppgörelse gjort upp med flera parter, inklusive källans två delägare Anadarko Petroleum och Mitsui & Co. Uppgörelser hade även träffats mellan BP och Cameron International och Schlumberger, vilka var inblandade i arbetet med att få ett stopp på läckaget.

BP:s börsvärde halverades under dramat och har ännu 20 procent kvar upp till nivåerna före katastrofen.

(TT)