Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jan, 18 2019
Senaste Nytt

Rototest tar hem finsk universitetsorder

Publicerad av
Redaktionen - 05 maj 2009

Beräkningskapaciteten i de styrsystem som sitter i dagens moderna bilar har bara det senaste årtiondet ökat mångdubbelt. I takt med ökade krav på lägre bränsleförbrukning, lägre avgasemissioner men bibehållen körbarhet och prestanda har också komplexiteten i dessa styrsystem ökat. Det ställer i sin tur högre krav på utvecklingsingenjörerna att förstå hur dessa system samverkar för att nå uppställda mål.

Processen att ställa in fordonens styrsystem kallas kalibrering men det är få universitet med ingenjörsexamineringar som erbjuder utbildningar inom denna disciplin. Det har ett finskt universitet tagit fasta på och storsatsar nu genom bland annat en flermiljonorder till teknikföretaget Rototest. Rototest kommer att leverera en komplett, nyckelfärdig testutrustning bestående av en chassidynamometer för två och fyrhjulsdrivna fordon, samt avancerad mät- och loggningsutrustning.

– Vi är mycket entusiastiska över att morgondagens finska bilingenjörer kommer att utbildas på våra system. Individuella transporter har vi haft sedan hjulet uppfanns och våra testutrustningar är tillämpliga på alla typer av drivsystem om det så drivs med el, gas, diesel, bensin eller i kombinationer, säger Rototests vd Nils G Engström.

Den av det finska universitetet beställda högkapacitetsdynamometern baseras på företagets nya testutrustningsplattform. Plattformen erbjuder en mycket lägre installationskostnad än traditionell teknik och har betydligt större flexibilitet när det gäller antalet testapplikationer.

– Ett universitet måste kunna följa med utvecklingen för att kunna erbjuda attraktiva utbildningar. Våra lösningar ger universiteten möjlighet att utbilda på moderna motorer och drivsystem utan att göra avkall på mätnoggrannhet, applikation eller utbildningsmöjligheter, säger Nils G Engström.

Förutom en rad internationella industrikunder har Rototest racingteamet Andretti Green Racing som kund. Teamet tävlar i amerikanska Indy 500 under slutet av maj månad. Ett lopp som vid vinst ger återverkningar över hela Nordamerika.

Annons

Annons

Annons