Mötesplatsen för dig inom svensk industri, apr, 20 2019
Senaste Nytt

CGI levererar till SCA Östrands nya fabrikssatsning

Foto: SCA
Foto: SCA
Publicerad av
Tommy Ekholm - 13 dec 2016

CGI ska leverera produktionssystem till SCA Östrands fabriksanläggningar i Sundsvall. SCA Östrand genomför just nu en de största investeringarna i modern tid inom processindustrins, med målsättningen att fördubbla sin produktion, och CGI blir partner på it-sidan. Samarbetet omfattar it-stöd för hela produktionskedjan, och är initialt avtalat för 4 år.

Efterfrågan på SCA Östrands massaprodukter växter snabbt. Huvudmarknaden för företaget är västra Europa, dit massa i form av balar levereras SCA Östrands fabrik. SCA satsar nu 7,8 miljarder kronor i att bygga en helt ny massafabrik på området, med produktionsstart vid halvårsskiftet 2018.

I detta omfattande projekt har CGI fått förtroendet att leverera ett så kallat MES-system (Manufacturing Execution System), vilket utgör navet i produktionen: Här planerar, utför och följer man upp balproduktionen. Systemet säkerställer även spårbarhet och samlar in de data som ligger till grund för kvalitetscertifiering. CGI:s egenutvecklade affärssystem för kvalitetskontroll och certifikatshantering, Fagus, som redan används av SCA Östrand integreras nu i det övergripande MES-systemet, med målsättningen att få en mer rationell hantering och bättre kontroll på produktionen.

– En rationell hantering är en förutsättning för att kunna fördubbla produktionskapaciteten. CGI:s system ska förenkla hela produktionsprocessen, från planering till kvalitetskontroll, säger Anders Gradin, funktionsansvarig för it-frågor på SCA Östrand. Dessutom blir det enklare att ta fram de relevanta kvalitetsparametrar som ligger till grund för informationen till kunderna om deras leveranser.

Att valet av leverantör föll på CGI beror enligt Anders Gradin dels på goda erfarenheter av tidigare samarbete, dels på grund av CGI:s lokala närvaro.

– Affären med SCA och ett nytt produktionssystem är positiv på många sätt. Vi har ett starkt fokus på tillverkande industri och här i norr särskilt på skogs- och massaindustri. Det är också mycket positivt att SCA valt att samarbeta med en leverantör med stark lokal närvaro. På så sätt bidrar vi till regionens tillväxt, säger Monika Lundberg, chef för Region Norr på CGI Sverige.

Annons

Annons

Annons