Mötesplatsen för dig inom svensk industri, apr, 20 2019
Senaste Nytt

SPM levererar till Södra Cell Mönsterås

Foto: Södra
Foto: Södra
Publicerad av
Tommy Ekholm - 01 nov 2016
Från skogskoncernen Södras största massabruk Södra Cell Mönsterås har SPM mottagit en order på ett onlinesystemet för övervakning av brukets tvättpressar.

Under de senaste åren har Södra investerat drygt 300 miljoner kronor i massabruket i Mönsterås. Investeringarnas syfte är effektivare energianvändning och ökad produktivitet vid bruket. Nu följer man upp tidigare investeringar i utrustning för tillståndskontroll med ytterligare en order där totalt fem tvättpressar kommer att utrustas med onlinesystem från SPM.

Förutom de fyra valslagren på varje press kommer även inmatningsskruvarnas och drifternas lager att övervakas. Valslagren förses med stötpulsgivare. På inmatningsskruvarna och drifterna installeras en nyutvecklad accelerometern, som kombinerar vibrations- och stötpulsmätning i samma givare, samt vibrationsgivare i vinkelutförande.

Vi gör detta för att optimera kontrollen på dessa maskiner. Pressarna är A-klassade, vilket innebär att det är viktiga maskiner som dessutom är långsamtgående. Vi vill kunna följa felutvecklingen från ett så tidigt skede som möjligt för att kunna göra planerade åtgärder. Idag för vi en dialog runt alla A-klassade objekt eller viktiga maskiner att utrusta dem med onlinemätning redan i investeringsskedet, säger Leif Karlsson, Chef Teknik Mek/Resurs på Södra.

Annons

Annons

Annons