Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Ålö gör storsatsning på robotteknik

Ålös anläggning i Brännland utanför Umeå. Foto: Ålö
Ålös anläggning i Brännland utanför Umeå. Foto: Ålö
Publicerad av
Tommy Ekholm - 06 okt 2016

Ålö gör en mångmiljonsatsning på robotteknik i sin fabrik i Brännland utanför Umeå. Totalt har bolaget investerat 150 miljoner kronor i den nya anläggningen, varav robotanläggningen står för 50 miljoner kronor, skriver Affärsliv24.

Robotanläggningen som nu invigts består av 24 robotar. Det är en uppgradering av den tidigare svetslinjen, som varit helrobotiserad sedan 2005. Utvecklingen av bolagets robotanläggning har pågått i flera år och Ålö har gjort en riktad satsning på robotisering för att kunna ligga i framkant på en konkurrensutsatt marknad.

– Vi gör den här satsningen för att kunna ligga i framkant på en konkurrensutsatt marknad. Det är den mest moderna svets- och robottekniken som finns på marknaden för tillfället, säger Leif Thorwaldsson, vd på Ålö, till Affärsliv24.

Enligt Ålö så är robotanläggningen den landets mest moderna robotanläggning utanför fordonsindustrin. Anläggningen ska ge mindre belastning för till de anställda och effektivisera arbetsflödet på svetslinjen.

– Företaget har uppgraderat kompetensen bland personalen för att kunna hantera de nya robotarna, men hur satsningen påverkar bemanningen på sikt är svårt att säga, säger Leif Thorwaldsson, till Affärsliv24.

Ålös ledning säger att någon ytterligare robotisering av produktionen på bolaget inte är aktuell. Monteringen vill bolagets ledning än så länge hålla manuell.

 

Annons

Annons

Annons