Mötesplatsen för dig inom svensk industri, feb, 20 2019
Senaste Nytt

”Svensk stålindustri ska stå redo när uppgången kommer”

Nicklas Tarantino från Triple Steelix berättar om stålindustrins nya förutsättningar. Foto: Christer Wiik
Nicklas Tarantino från Triple Steelix berättar om stålindustrins nya förutsättningar. Foto: Christer Wiik
Publicerad av
Christer Wiik - 05 okt 2016

”Den svenska stålindustrin har haft en mångårig kris och är därför mottaglig för ny teknik”. Det sade Nicklas Tarantino, representant från den regionala utvecklingsorganisationen Triple Steelix, när han talade på temat ”Industrins anpassning mot digitalisering- Industri 4.0” på branschmässan Scanautomatic & Processteknik.

Stålindustrin har och är fortfarande mycket viktig för Sverige, men hård konkurrens från Asien har pressat priserna, säger Nicklas Tarantino och fortsätter: - Det har skett mycket besparingsåtgärder inom den svenska stålindustrin de senaste 5-6 åren. Förutom att ha effektiviserat och många gånger flyttat produktionen, har man även haft inköpsrestriktioner och många investeringsstopp. Framförallt så har branschen försökt flytta fasta kostnader till rörliga kostnader, vilket har medfört att man i stor utsträckning har varslat personal.

Men Tarantino tror att konjunkturen så småningom kommer att vända, att det kommer en ny prisuppgång och då gäller det för svenska stålföretag att vara redo att skapa sig ett försprång med ny teknik- och kompetensutveckling. - När uppgången kommer, så kommer det också att ställas ökade krav på stålindustrin att vara ännu mer effektiv och flexibel. Det handlar också om att öka kompetensen i alla led, både hos egen personal och hos underleverantörer. Tarantino tror dock att trenden med allt färre fast personal kommer att fortsätta. - Oavsett konjunktur så kommer inte stålindustrin att upprätthålla spetskompetens utanför den egna kärnverksamheten, det kommer att bli en större grad av externa experter och leverantörer som kommer att anlitas, spår Tarantino.

Triple Steelix är en regional utvecklingssatsning som ska göra stålindustrin i Bergslagen ännu starkare genom en effektiv samverkan mellan näringsliv, samhälle och forskning i regionen. Triple Steelix omfattar fjorton kommuner i tre län: Dalarna, Västmanland och Gävleborg. Region Dalarna och Region Gävleborg samt länsstyrelserna, högskolorna är engagerade. Huvudansvaret för Triple Steelix ligger hos Jernkontoret, stålföretagens branschorganisation.

Annons

Annons

Annons