Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 19 2019
Senaste Nytt

Stora förluster om junistormens virke blir liggande

Foto: Lars-Erik Larsson
Foto: Lars-Erik Larsson
Publicerad av
Tommy Ekholm - 29 aug 2016

Det finns fortfarande allt för mycket stormfällt virke kvar i skogen i Norrbotten efter junistormen. Skogsstyrelsen menar att virkets kvalitet försämras och risken för angrepp av skadeinsekter på såväl gran som tall är stor nästa vår.

I början av juni blåste uppskattningsvis en halv miljon skogskubikmeter skog ner i Norrbotten. Värst drabbades områden i Jokkmokk, Gällivare, Övertorneå och Överkalix kommuner. Trots skogsbrukets insatser hittills får Skogsstyrelsen rapporter om att det finns mycket stormfällt virke kvar i markerna. I vissa områden är det mest tallvirke som ligger kvar, i andra även gran. Skadorna är mycket spridda, vilket försvårar och fördyrar upparbetningen.

– Ju längre träden ligger kvar desto sämre blir kvaliteten och virkesvärdet sjunker. Det är viktigt att alla berörda skogsägare lokaliserar skadorna och kontaktar lokala virkesköpare för att planera hur virket ska tas om hand, säger Anders Lindqvist, regional skadesamordnare, Skogsstyrelsen.

Möjligheten att få ut virket minskar drastiskt när snön kommer. Då hamnar vindfällena under snötäcke och kan inte upparbetas förrän nästa vår då granbarkborren svärmar på nytt. Tallen angrips inte av granbarkbarkborre, men av större märgborre som leder till tillväxtförlust på växande skog och av blånadssvamp i vindfällda tallar som försämrar virkeskvaliteten.

– Sammantaget riskerar stora mängder virke att förstöras och därmed går stora virkesvärden förlorade, säger Anders Lindqvist.

För att undvika angrepp av granbarkborre skulle granvirket enligt skogsvårdslagen ha varit ute ut skogen senast den 15 augusti.

Det finns alltid finns stor risk för olyckor i stormfälld skog. Skogsägare som inte har nödvändiga kunskaper och rätt skyddsutrustning bör inte ge sig ut på egen hand i skogen för att röja upp efter stormen. Man ska aldrig arbeta ensam i stormfälld skog.

Annons

Annons

Annons