Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 18 2019
Senaste Nytt

Ericsson dubblar sitt sparpaket - tusentals anställda får gå

Foto: Ericsson
Foto: Ericsson
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 19 jul 2016

Flera tusental anställda kommer att sägas upp när telekomtillverkaren Ericsson dubblar sitt sparpaket för att möta en svagare försäljning.

Nu faller aktien hårt på Stockholmsbörsen.

-Det har varit ett tufft kvartal. De trender vi såg i slutet av 2015 och under första kvartalet i år, framför allt med länder som har makroekonomiska utmaningar och valutadevalveringar, de har intensifierats under andra kvartalet, säger vd Hans Vestberg.

Försäljningen totalt sett faller med hela elva procent och på marknader som Ryssland har intäkterna nästan upphört. Den underliggande vinsten rasar ännu mer, 40 procent. Och Vestberg ser inga ljusglimtar under resten av året.

Pressad ledning

Pressad av aktiemarknaden lägger han fram ett nytt stort sparpaket.

-Det är vår ambition att fortsätta att gradvis öka vår lönsamhet, säger Vestberg.

För att nå dit dubblar Ericsson nu sitt sparprogram. Det kommer innebära tusentals fler uppsägningar över hela koncernen, oklart var i nuläget, enligt Hans Vestberg. Bara under andra kvartalet försvann 3 800 tjänster.

-Det finns inget land som kommer att vara exkluderat från det här, säger Vestberg.

Av totalt 116 000 anställda finns drygt 15 000 i Sverige.

-Stora delar av personalen finns här. Man kan räkna med att det kommer att drabba den svenska sidan, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

-Man får se neddragningarna som ett tecken på att de är ganska stressade och man inser hur svårt det är för Ericsson att generera intäkter, fortsätter han.

Ifrågasatt chef

Hans Vestberg själv ifrågasätts av allt fler bedömare om han är rätt man att driva Ericsson vidare.

TT: Hur känns det?

-Jag tror att man har en förståelse för det, självklart, aktiekursen har inte haft någon god utveckling, mitt och ledningens jobb är att fortsätta utveckla Ericsson.

TT: Har du tänkt över din egen situation?

-Ja, det har jag. Jag jobbar varje dag och kommer självklart tillsammans med min ledning se till att vi nu levererar på det här.

Förtroendet har också naggats i kanten av alla de interna anonyma läckorna till pressen där ledningen har misskrediterats.

TT: Vad beror det på tror du?

-Jag kan inte svara på den frågan, jag vill bara säga att i ett företag som gör så pass mycket förändringar som vi gör. . . Om du tittar tillbaka de senaste 1,5 åren så har nästan 30 000 anställda fått lämna oss, vi sätter en ny struktur för företaget. Det är självklart vi förändrar för väldigt många människor, positioner, både för chefer men även för anställda. Så visst finns det en viss oro i företaget.

Ericssons B-aktie, inledde handelsdagen uppåt, men faller nu kraftigt på Stockholmsbörsen. Vid klockan 12.30 är nedgången 4 procent, vilket innebär att den har förlorat en fjärdedel av sitt värde sedan årsskiftet.

 

(TT)

Annons

Annons

Annons