Mötesplatsen för dig inom svensk industri, apr, 24 2019
Senaste Nytt

Stena Aluminium bygger in materialhantering

Foto: Stena Metall
Foto: Stena Metall
Publicerad av
Tommy Ekholm - 28 jun 2016

Stena Aluminium har beslutat att bygga tak över stora delar av materialhanteringen i Älmhult.

– Mer verksamhet under tak ger en mängd fördelar när det gäller säkerhet, miljö och ekonomi. Det är också ett sätt att redan nu möta kommande myndighetskrav, säger Fredrik Pettersson, vd på Stena Aluminium.

Under de senaste åren så har Stena Aluminium genomfört omfattande satsningar på ny process- och produktionsteknik samt miljöinvesteringar. Det senaste beslutet gäller att bygga in närmare 4 000 kvadratmeter för materialhantering på anläggningen.

– Det finns en mängd fördelar med att hantera råvaran inomhus. Allt från effektivare transporter och materialhantering till en torr råvara som bland annat sparar energi i smältprocessen. Det är en rejäl investering som kommer bidra positivt till vår verksamhet och stärker vår profil som en aluminiumproducent med hållbarhet i fokus, säger Fredrik Pettersson.

Att hantera huvuddelen av råvaran inomhus ger dessutom en ökad säkerhet för bolagets medarbetare.

Det finns flera miljöfördelar, såsom mindre mängder lakvatten som behöver hanteras tillsammans med minskat buller. Dessutom kan man förebygga att oväder kan föra med sig materialet till omgivningarna.

– Vi hade nyligen en ovanlig incident när kraftfulla vindar tog med sig lätt aluminiummaterial från vårt område och som innebar obehag för en del närboende. Det var visserligen en ovanlig händelse men även när det gäller sådant kan vi med tak förebygga liknande händelser, säger Fredrik Pettersson.

En annan fördel är att satsningen banar väg för kommande steg i ökad automatisering av materialhantering från press och brikettering.

Byggnationen inleds under sommaren och beräknas vara klar under 2017.

Annons

Annons

Annons