Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 25 2018
Senaste Nytt

Holmen investerar i Bravikens sågverk

Foto: Holmen
Foto: Holmen
Publicerad av
Tommy Ekholm - 25 maj 2016

Nu investerar Holmen i en tryckimpregneringsanläggning och ett distributionslager vid Bravikens sågverk utanför Norrköping. Kostnaden för den aktuella investeringen beräknas uppgå till 50 miljoner kronor.

Bravikens sågverk invigdes 2011 och producerar nu sågade och hyvlade trävaror i gran och furu. Sedan invigningen har anläggningen vidareutvecklats bland annat i form av större ytor och ett nytt färdigvarulager. Från att initialt bara såga gran genomfördes sommaren 2015 en strategisk investering med målet att bredda produktionen med snickerivirke i furu, samt möjliggöra produktion av trallvirke och reglar för utomhusändamål.

– Impregneringsanläggningen är ett naturligt nästa steg. Anläggningen kommer att ha en hög automatiseringsgrad med möjlighet till fortsatt utveckling, säger Johan Padel, vd på Holmen Timber.

Impregnerat virke utgör en stor del av den svenska bygghandelns sortiment och används bland annat till altaner, bryggor, plank och staket. Tryckimpregneringen ger träet längre livslängd och minimerad risk för angrepp av rötsvampar och insekter.

– Efterfrågan på impregnerade produkter växer och med Bravikens centrala läge i en befolkningstät region har vi goda möjligheter nå ut till bygghandeln med ett utökat produktutbud. Impregneringsanläggningen beräknas vara i drift under vintern 2016/2017 och vi räknar med att kunna leverera trall till nästa sommars byggen och hemmaprojekt, säger Henrik Sjölund, vd och koncernchef på Holmen.

Annons