Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Oljepriset rekylerar upp

Foto: Conoco Phillips
Foto: Conoco Phillips
Publicerad av
Tommy Ekholm - 30 mar 2016

Oljepriserna har rekylerat upp under onsdagens handel, efter att ha fallit under gårdagen. Priserna får stöd från försvagningen av dollarn och av den globala riskaptiten, i spåren av Federal Reserves ordförande Janet Yellens duvaktiga kommentarer.

"Oljepriserna stiger efter att dollarn försvagats, till följd av Yellens kommentarer om räntehöjningar", skriver Norne Securities.

I talet sade Yellen att den globala ekonomiska och finansiella osäkerheten, till stora delar driven av nedgången i Kina och kollapsen i oljepriset, har ökat riskerna i den amerikanska ekonomin och motiverar en långsam räntehöjningstakt. Hennes anförande hade under den senaste veckan föregåtts av flera hökaktigare kommentarer från diverse Fed-ledamöter, där möjligheten för att höja i april inte uteslutits.

Det har även kommit uppgifter om att Iran kommer att delta vid det kommande mötet bland de stora producentländerna i Doha, Qatar, förutsatt att Iran inte har något åtagande att begränsa sin produktion.

Saudiarabien och Kuwait har meddelat att de planerar att återigen sätta ett oljefält, i den neutrala zonen mellan de båda länderna, i drift efter att fältet varit stängt sedan oktober 2014.

"Även om oljefältet i fråga bara har en produktionskapacitet på upp till 300.000 fat per dag, är det faktum att meddelandet kommer så tätt innan mötet i Doha ett katastrofalt tecken", skriver Commerzbank i en kommentar. Banken anser att beskedet visar att produktionsfrysningsavtalet inte är något värt och att "det finns en betydande diskrepans mellan ord och handling inom Opec".

Commerzbank pekar också på att agerandet från Saudiarabien samt Kuwait försvårar möjligheten att få andra länder att gå med på några produktionsbegränsningar.

Branschorganisationen API rapporterade sent på tisdagen att USA:s lager av råolja steg med 2,6 miljoner fat under förra veckan, att lagren av bensin sjönk med 1,9 miljoner fat och att lagren av destillerad olja minskade med 0,1 miljoner fat.

Inför den officiella statistiken i eftermiddag räknar analytikerna med att råoljelagren steg med 3,5 miljoner fat, att bensinlagren sjönk med 2,4 miljoner fat och att lagren av destillerad olja minskade med 0,6 miljoner fat. Raffinaderierna bedöms ha gått på 88,3 procents kapacitetsutnyttjande, jämfört med 88,4 procent föregående vecka, enligt Dow Jones Newswires.

(SIX News)