Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 19 2017
Senaste Nytt

Lund forskar på nanotrådar

Foto: Lunds universitet
Foto: Lunds universitet
Publicerad av
Tommy Ekholm - 30 mar 2016

I en artikel i Nature visar forskare från Lunds universitet hur olika konstellationer av atomer kan fogas samman till växande nanotrådar. När forskare på detta sätt lär sig styra materialets egenskaper kan det bland annat leda till mer effektiva elektroniska komponenter.

Inom flera områden tros nanotrådar kunna vara viktiga beståndsdelar, till exempel i morgondagens transistorer, i energieffektiva ljusdioder (LED) och i solceller.

Att det går att påverka hur nanotrådar växer och bildas har varit känt länge. Vad forskare vid Lunds universitet nu kan visa är vad som behöver göras för att bestämma vilken struktur nanotrådarna ska få.

Forskarna har gjort en upptäckt som är banbrytande på det sättet att de med hjälp av ett kraftfullt mikroskop och en teoretisk analys kan visa hur nanotrådar växer och hur bildandet av olika atomlager kan påverkas.

– Nu har vi på film vad det är som händer och vad det är som krävs för att styra trådarnas växt, säger Daniel Jacobsson, tidigare doktorand vid Lunds Tekniska Högskola och numera forskningsingenjör vid Kemicentrum. 

Forskarna vid Lunds universitet ville förstå hur nanotrådar växer och valde att filma dem i ett elektronmikroskop. Artikeln i Nature handlar om dessa filmer, som visar nanotrådar gjorda av galliumarsenik och består av olika kristallstrukturer.

– Nanotrådarna växer i ett slags självgående process som är spontan och svår att kontrollera. Men om vi kan förstå hur nanotrådarna växer kan vi kontrollera de strukturer som bildas mer precist, och då kan vi formge nya typer av strukturer för nya användningsområden, säger Daniel Jacobsson.

På Kemicentrum i Lund byggs just nu ett nytt och världsledande ”supermikroskop” som med hög upplösning kan visa hur atomer fogas samman då nanostrukturerna bildas.

– I artikeln visar vi hur dynamisk tillväxten av nanotrådar är. När det nya mikroskopet tas i bruk hoppas vi kunna skildra än fler detaljer och vidga bredden när det gäller de material som studeras. Både det nuvarande resultatet, och förhoppningsvis även de framtida, blir viktiga för att än mer precis kunna forma nanotrådar för varierande applikationer, säger professor Kimberly Dick Thelander.