Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

H-B Utveckling tar hem uppdrag från FMV

Stridsvagn 122. Foto: Sebastian Sundmark
Stridsvagn 122. Foto: Sebastian Sundmark
Publicerad av
Tommy Ekholm - 29 mar 2016

350 svenska stridsvagnar och stridsfordon ska renoveras. Äldre komponenter byts ut och ett nytt stridsledningssystem monteras in. Uppdraget går till svenska H-B Utveckling och Krauss-Maffei Wegmann i Tyskland.

FMV har beslutat att teckna avtal med det sverigebaserade företaget H-B Utveckling om renovering av 262 stycken Stridsfordon 90 och med det tyska företaget Krauss-Maffei Wegmann om renovering av 88 stycken Stridsvagn 122 och åtta stridsvagnsbärgare. Renoveringen kommer att genomföras under de kommande åtta åren.

– Vi kommer dels att byta ut de komponenter som har nått sin tekniska livslängd eller är obsoleta, det vill säga de komponenter som inte längre går att uppbringa på marknaden. Och dels byter vi ut det gamla stridsledningssystemet i stridsvagnarna, säger Peter Elmlund, chef för Markmateriel på Anskaffning och Logistik vid FMV.

De komponenter som kommer att bytas ut är bland annat batterierna och delar av elsystemet i stridsfordonen. Även kulspruta m/39 som finns i Stridsfordon 90 kommer att bytas ut.

– Renoveringen handlar om att behålla vagnarna i stridsdugligt skick för många år framöver, säger Peter Elmlund.

Hälften av alla fordonen kommer att renoveras av de båda industriföretagen samtidigt som de tar fram reparationssatser till den andra hälften som kommer att tas in för renovering vid FMV:s egna verkstäder.