Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Oljepriserna pressas nedåt

Foto: Paul Lowry
Foto: Paul Lowry
Publicerad av
Tommy Ekholm - 29 mar 2016

Oljepriserna har pressats ned under tisdagens handel, inför veckans oljelagerstatistik från USA och inför Fed-ordförande Janet Yellens tal.

"Den nettolånga positionen i Brent har mer än fördubblats sedan början på året. Därmed har det byggts upp betydande korrektionspotential för såväl WTI som Brent. Det kan driva ned priserna så fort spekulativa investerare börjar ta hem vinster", skriver Commerzbank i en kommentar på tisdagen.

DNB Bank uppger på tisdagen att oljemarknadens fokus på kort sikt är riktat mot USA:s oljelagerstatistik samtidigt som man följer nyheterna kring deltagandet inför det kommande oljeproducentmötet i Qatar den 17 april. Bland Opec-länderna har Libyen och Iran hittills meddelat att de inte kommer att delta med någon produktionsfrysning.

USA:s oljelager enligt branschorganisationen API presenteras sent på tisdagskvällen och den officiella statistiken kommer därefter vid 16.30 på onsdagen.

Antalet aktiva oljeriggar i USA minskade med 15 stycken till 372 den senaste veckan, enligt Baker Hughes statistik. Jämfört med för ett år sedan har antalet fallit med 441 stycken.

Financial Times lyfter fram att Saudiarabien har förlorat marknadsandelar till mer än hälften av de viktigaste exportländerna under de tre senaste åren, även om landet ökat produktionen till rekordnivåer.

Saudiarabien satte upp ett mål i slutet av 2014 om att man ska upprätthålla sin marknadsandel på råoljemarknaden, i samband med överutbudet som orsakade kollapsen i oljepriserna. Statistiken visar dock att landet tappat marknadsandelar i nio av de 15 viktigaste marknaderna mellan 2013-2015.

(SIX News)