Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Ny sensorteknik hjälper massabruk att spara

 Massafabriken Södra Cell Mörrum i Blekinge har testat en helt ny mätteknik för att mäta temperaturen på Mesaugnen. Med ny fiberoptisk temperaturmätning av ugnen skyddas utrustningen. Foto: Fiber Optic Valley
Massafabriken Södra Cell Mörrum i Blekinge har testat en helt ny mätteknik för att mäta temperaturen på Mesaugnen. Med ny fiberoptisk temperaturmätning av ugnen skyddas utrustningen. Foto: Fiber Optic Valley
Publicerad av
Tommy Ekholm - 29 mar 2016

Massafabriken Södra Cell Mörrum i Blekinge har testat en helt ny mätteknik för att mäta temperaturen på Mesaugnen. Med ny fiberoptisk temperaturmätning av ugnen skyddas utrustningen. Haverier och energiförbrukning minskar och miljoner kronor kan sparas.

– Vi kan spara omkring fem miljoner kronor om året genom minskad energiförbrukning och färre haverier och då är det bara vid vårt enskilda bruk. Det finns nästan 40 bruk i Sverige som också har stora kostnader för haverier. Nationellt och internationellt finns otroligt mycket att hämta om vi kan utveckla den här tekniken, säger Leif Andersson, strategisk rådgivare vid Södra Cell Mörrum.

Mesaugnen har en central funktion på ett massabruk och används till kemikalieåtervinning. Inuti ugnen är det cirka 1 000 grader varmt och det är svårt att kontrollera temperaturen exakt med befintliga mätmetoder. Ibland blir det ännu varmare och då förstörs teglet på insidan och ugnen havererar med stora kostnader som följd.

På Södra Cell Mörrum har en optisk fiber med sensorer monterats utanför men ändå nära Mesaugnen. Man mäter strålningsvärmen från manteln på ugnen, på det viset kan både yttre och inre temperatur mätas mer exakt.

Det här nya sättet att mäta är ett utvecklingsprojekt. Den första delen har pågått från november 2015 till och med sista januari 2016. Bakom den nya tekniken med fiberoptik står Acreo Swedish ICT. Företaget är ett världsledande forsknings- och utvecklingsbolag som förädlar och förmedlar kunskap inom elektronik, optik och kommunikationsteknologi. Södra Cell Mörrum fick kontakt med dem via Fiber Optic Valley.

– Det här har varit ett projekt som korsbefruktat högteknologi och verkstad på ett konkret sätt. Det är precis så vi ska jobba, vi ska se till att företag och forskning hittar varandra och tillsammans utvecklar nya tekniska lösningar. Det utvecklar företagandet i hela landet, säger Jonas Dahlström, vd för Fiber Optic Valley.