Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Industrifacken nobbar lönebud

Publicerad av
Tommy Ekholm - 29 mar 2016

Industrifacken nobbade som väntat arbetsgivarnas lönebud. Något direkt konflikthot i industrin är i nuläget inte aktuellt, men i periferin lär andra fack när som helst avlossa strejkvapnet.

"Vi avvisar med skärpa de låga löneökningsnivåer som arbetsgivarna föreslår", skriver de fem förbunden i Facken inom industrin i ett gemensamt pressmeddelande.

I måndags lämnade arbetsgivarna ett bud i de pågående slutförhandlingarna om ett nytt industriavtal som skulle ha inneburit löneökningar på 3,3 procent på två år plus höjda premier till deltidspensionen på sammanlagt 0,2 procent - ett bud som "ligger i linje med vad konkurrenskraften tål", som Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten sade på måndagen.

Några ytterligare kommentarer till det nobbade budet vill facken inte ge. Nu fortsätter förhandlingarna och ett (slut)bud från medlarna (de opartiska ordförandena) måste komma snart, deadline närmar sig fort - nuvarande avtal löper ut på torsdag.

De andra facken utanför industriförhandlingarna, såsom exempelvis Handels, Byggnads och Elektrikerna har tydligt signalerat att de inte tänker sitta still i båten och vänta på industrins så kallade märke - den lönenivå som den samlade arbetsgivarkåren anser ska vara lönenormerande för resten av arbetsmarknaden.

Målarna har redan strejkvarslat. Handels gjorde för någon månad sedan klart att om inte industrin är klara med sina förhandlingar sista mars kommer de handelsanställda kommenderas ut i strejk.

Seko och Elektrikerna vill inte säga rent ut att de kommer strejkvarsla eller sympativarsla med broderförbundet Målarna i grupperingen 6F, men undertonen är tydlig.

-Det handlar om hur mycket tålamod vi har, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.

Flera av de nämnda förbunden har begärt högre löneökningar än industrifacken, och LO är denna gång inte samordnade.

-Vi har därför inget skäl att vänta, det är en ganska avgörande skillnad mot tidigare, säger Urban Pettersson.

-Det är jätteosäkert just nu, säger Sekos kommunikationschef Jonas Pettersson.

(TT)