Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Södra ökar export av energiprodukter

Foto: Södra
Foto: Södra
Publicerad av
Tommy Ekholm - 23 mar 2016

Södras produktion av bioenergi växer, och allt fler avtal sluts. Nu ökar även exporten av energiprodukter. Det är framförallt på den danska marknaden det finns en stor efterfrågan, men intresse börjar vakna på fler marknader.

Södras marknad för energiprodukterna är i första hand Sverige, men exportmarknaden växer. Förutom den danska marknaden finns också ett stort intresse i Norge, och i England används stora volymer för att ersätta kol.

I Danmark används Södras energiprodukter både av enskilda konsumenter och större värmeverk. Leveranserna består framförallt av pellets och briketter, men även av spån. Pellets och briketter har en högre täthet än sågspån och är alltså mer energieffektiva. När dessutom större volymer kan fraktas med färre transporter, blir effekten dubbel.

Ett exempel på nya energiprodukter är de briketter, så kallade "värmeloggs", som görs på sågverket i Kinda. Det är symmetriska klavar för eldning i kamin som tillverkas av spånet från det sista steget i sågverksprocessen, efter att timret torkats och hyvlats. Produkten har alltså uppstått ur ett biflöde, och efterfrågan ökar.

– Vi har på två år gått från en årsproduktion på ett hundratal pallar till 1500 pallar, säger Patrik Wass, sågverkschef i Kinda.