Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Priskonsolideringen i olja fortsätter

Foto: BP
Foto: BP
Publicerad av
Tommy Ekholm - 22 mar 2016

Oljepriserna visar små förändringar under tisdagens handel, efter att ha konsoliderat även under gårdagen. Därmed försvarar oljepriserna uppgångarna som skedde under förra veckan.

"Ökningen går först och främst att hänföra till större optimism bland investerare, vilka förra veckan ökade sin nettolånga position i Brent på ICE till rekordnivån 330.000 kontrakt. Det är värt att notera att det särskilt skedde genom en massiv reduktion av blankade positioner, där antalet rasat med 60 procent sedan början av året", skriver Commerzbank på tisdagen.

Under tisdagen har det florerat uppgifter inför det kommande producentmötet i Qatar den 17 april. Saudiarabien kommer att frysa sin oljeproduktionsnivå även om Iran inte deltar i någon produktionsfrysning, uppgav en Opec-delegat enligt Financial Times.

Irans oljeminister Bijan Zanganeh har tidigare avfärdat förslaget att Iran också ska frysa sin produktion som "löjligt", givet landets planer att öka exporten efter att de internationella sanktionerna mot landet har tagits bort.

Flera Opec-företrädare från Mellanöstern har samtidigt ifrågasatt Irans förmåga att öka produktionen, vilket kan vara en anledning till att genomföra frysningen utan landets deltagande.

"Trots allt skryt har vi fortfarande inte sett vad Iran kan göra", kommenterade Opec-delegaten.

Ryssland uppges ta på sig en ledande roll i engagemanget med Opec-producenterna och landets relationer med Saudiarabien har förbättrats, enligt Opec-delegaten.

"Enligt vår åsikt är förväntningarna inför mötet i Doha i april hopplöst överdrivna", kommenterar Commerzbank som bedömer att det inte kommer att tas några större beslut vid mötet.

Det intressanta är istället att se vilken position Irak kommer att ha vid mötet. Commerzbank noterar att även Irak har betydande produktionskapacitet att tillgå samtidigt som man vill höja produktionen. Hittills har dock landet signalerat en vilja att vara med på produktionsfrysningen.

Abdalla El-Badri, generalsekreterare för Opec, sade under gårdagen att man förväntar att priserna vänder upp till en "måttlig" nivå, även om Iran inte ansluter sig till de andra producenterna och avtalar att man kommer att frysa produktionen. 15-16 länder kommer att delta vid mötet där man ska diskutera en produktionsfrysning i Doha, Qatar, den 17 april.

Iran har vissa villkor relaterade till sin egen produktion och det är upp till dem huruvida de deltar i avtalet eller inte.

"De är inte emot mötet men de har vissa villkor för produktionen och kan kanske ansluta sig till gruppen i framtiden", sade El-Badri enligt Reuters.

(SIX News)