Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Oljepriserna fortsätter att klättra

Publicerad av
Tommy Ekholm - 18 mar 2016

Oljepriserna fortsätter att klättra uppåt under fredagens handel, efter att ha stigit även under onsdagen och torsdagen. Därmed noterar oljepriserna uppgångar för fjärde veckan i följd.

Uppgångarna tidigare i veckan kan till stor del tillskrivas den svagare dollarn i spåren av Federal Reserves duvaktiga signaler, samtidigt som ett bekräftat möte bland de stora oljeproducentländerna i april också har bidragit. I fokus senare under fredagen står Baker Hughes veckovisa statistik över antalet borriggar i USA.

"Baker Hughes kommer att rapportera det senaste antalet oljeriggar i kväll, vilka förväntas ha minskat för 13:e veckan i följd. Det kommer sannolikt ge bränsle i synnerhet för WTI-oljepriset, vilket mätt i majkontraktet handlas något högre än Brent igen för första gången på två månader." Det skriver Commerzbank i en kommentar. Riggstatistiken presenteras vid 18.00 i kväll.

Bank of America Merrill Lynch ser en W-formad utveckling för oljepriserna framöver. Banken räknar med att Opecs produktionsfrysning, lätt penningpolitik och fallande skifferoljeproduktion i USA leder till att WTI-oljepriset stiger till 47 dollar per fat till juni månad.

Därefter kan priset falla tillbaka till 39 dollar per fat till september med anledning av att Saudiarabien inte längre utjämnar säsongsmässiga prisrörelser och då efterfrågan sjunker. Sedan förväntas genomfört underhållsarbete vid raffinaderierna och en normal vinter bidra till att WTI-oljepriset vänder upp till 54 dollar per fat vid slutet av året, skriver banken.

(SIX News)