Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Oljepriserna fortsätter upp

Foto: Håkon Thingstad
Foto: Håkon Thingstad
Publicerad av
Tommy Ekholm - 17 mar 2016

Oljepriserna har fortsatt att stiga under torsdagens handel, i takt med en rejält försvagad dollar i spåren av Federal Reserves oväntat duvaktiga penningpolitiska besked under onsdagskvällen. I går fick priserna även stöd av USA:s lagerstatistik samt uppgifter om ett bekräftat mötesdatum för de stora oljeproducentländerna.

"Uppdateringen från den amerikanska centralbanken har gett en försvagad dollarkurs, vilket normalt innebär stöd för högre oljepriser", kommenterar DNB Bank utvecklingen på torsdagen.

Gårdagens oljelagerstatistik visade lägre nivåer för råolja än väntat och nedgången i lagren för destillerad olja och bensin var sammantaget större än råoljelageruppbyggnaden förra veckan. Dessutom fortsatte USA:s oljeproduktion att sjunka föra veckan och visade en nedgång med 10.000 fat per dag.

På valutamarknaden försvagades dollarn kraftigt efter att marknaden skruvat ned sina förväntningar för kommande styrräntehöjningar. Marknadens prissättning indikerar nu endast 11 procent sannolikhet för att Fed höjer styrräntan i april, vilket kan jämföras med 26 procents sannolikhet före gårdagens besked, enligt CME Group. Ordförande Janet Yellen uppgav dock under presskonferensen att hon inte utesluter en höjning i april och att den inkommande statistiken avgör beslutet.

Sannolikheten för en höjning vid mötet i juni bedöms enligt marknaden nu vara 41 procent, jämfört med 52 procent före beskedet.

Qatars oljeminister bekräftade dessförinnan på onsdagen att mötet mellan de stora oljeproducentländerna, såväl inom som utanför Opec, kommer att ske i Doha den 17 april. Mötesländerna som ska delta uppges stå för 73 procent av den globala oljeproduktionen. Mötet som hölls den 16 februari, vilket utmynnade i ett preliminärt beslut om produktionsfrysning till januari månads nivåer, uppges ha ändrat sentimentet och har satt ett golv för oljepriserna.

Bland övriga nyheter steg Norges oljeproduktion med 0,5 procent i februari jämfört med månaden innan. Produktionsnivån var 1,5 procent högre än prognosen från Oljedirektoratet.

(SIX News)