Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 26 2017
Senaste Nytt

Victor Muller vann mot Skatteverket

Victor Muller. Foto: Spyker
Victor Muller. Foto: Spyker
Publicerad av
Tommy Ekholm - 17 mar 2016

Saab Automobiles siste vd och huvudägare, Victor Muller, gick segrande ur sin tvist med Skatteverket. Det står klart sedan Högsta förvaltningsdomstolen sagt nej till att pröva kammarrättens dom.

Tvisten gällde hur man ser på åtta miljoner kronor som holländaren Victor Muller fått utbetalt i konsultarvode. De är inte beskattade i Sverige, eftersom Muller inte bott här. Men Skatteverket har hävdat att arvodet ska betraktas som en lön, och skattas för i Sverige. Muller var ägare, vd och styrelseordförande i Saab under den sista tiden före konkursen 2011.

En lägre rättsinstans gav Skatteverket rätt och dömde Muller att betala två miljoner kronor i skatt. Men kammarrätten i Göteborg gick på Mullers linje, och den domen står nu fast.

Parallellt pågår ännu Ekobrottsmyndighetens omfattande utredning om brott i olika sammanhang inom Saab Automobile.

Både Victor Muller och hans företrädare som Saab-vd, Jan-Åke Jonsson, är åtalade för grovt försvårande av skattekontroll. Enligt åklagaren handlade det om att dölja investeringar från den ryske finansmannen Vladimir Antonov.

Flera andra personer är också åtalade för ekonomiska brott. Bland dem finns bolagets chefsjurist och två revisorer. Alla nekar till anklagelserna.

(TT)