Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 23 2018
Senaste Nytt

Cowi projekterar massa- och pappersfabriker

Östrands massafabrik. Foto: SCA
Östrands massafabrik. Foto: SCA
Publicerad av
Tommy Ekholm - 11 mar 2016

Cowi fortsätter att växa inom skogsindustri. Under de senaste åren har en rad projekt genomförts, som avser ny- och tillbyggnader av massabruk runt om i världen. Nyligen tillkom fyra projekt, samtliga för Valmet.

Valmet är en global specialist som levererar anläggningar till mjukpapperstillverkare, kemiska och mekaniska massabruk samt fiberboard- och energiindustrin över hela världen. Valmet utvecklar dessutom ständigt ny teknik för omvandling av biomassa. År 2015 tecknades ett samarbetsavtal mellan Valmet och Cowi, ett så kallat Preferred Supplier-avtal, vilket innebär att Cowi är ett av Valmets första val när det gäller projektering.

Cowi har nu fått i uppdrag att projektera fyra anläggningar, två i Sverige och två i Europa. Arbetet bedrivs ifrån Karlstad, där både Valmet och Cowi har stora projektorganisationer och stark expertis inom skogsindustri.

SCA bygger ut sin massafabrik i Östrand utanför Sundsvall, där Cowi har fått i uppdrag att projektera kokeri och stora delar av fiberlinjen. Den utbyggda fabriken, som kommer att tas i drift 2018, är en av de största industriinvesteringarna i Sverige genom tiderna. SCA Östrand fördubblar sin produktionskapacitet från 430 000 ton till 900 000 ton och får den största produktionslinjen för blekt barrsulfatmassa i världen.

I Rottneros AB:s anläggning i Vallvik kommer Cowi utföra all El & instrument design för en ombyggnad av kausticeringsanläggning – en viktig del av brukets kemikalieåtervinning.  Den globala efterfrågan av så kallade tissueprodukter, mjukpapper som toalett- och hushållspapper, servetter och sjukvårdsprodukter, ökar och därför finns ett behov av fler anläggningar. Nu har Cowi fått uppdraget att projektera två nya tissue-anläggningar som ska byggas i Europa. Omfattningen är multidisciplinär, vilket innebär att Cowi projekterar alla discipliner med montagesamordning på plats när byggnationen väl drar igång.

Annons

Annons

Annons