Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Oljepriserna faller tillbaka

Foto: Rennett Stowe
Foto: Rennett Stowe
Publicerad av
Tommy Ekholm - 10 mar 2016

Oljepriserna har fallit tillbaka något på torsdagen efter att ha stigit ordentligt på onsdagskvällen, men Brent-oljan befinner sig fortfarande strax under 41 dollar per fat som den öppnade veckan med.

"Den högsta nivån på tre månader vid 41,50 dollar per fat som uppnåddes i tisdags är därmed inom räckhåll", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Enligt banken utlöstes gårdagens uppgångar av den officiella amerikanska lagerdatan - trots att den visade att lagren av råolja steg med 3,9 miljoner fat föregående vecka. Detta då API-statistiken hade indikerat en ännu större nivå.

"Den stora överraskningen var det oväntat skarpa fallet i produktlagren; bensinlagren minskade med 4,5 miljoner fat, medan destillaten var ner med 1,1 miljoner fat. En ökad efterfrågan var orsaken i båda fallen", skriver Commerzbank.

Nedgången i bensinlagren var den största på nästan två år. Väntat var att bensinlagren skulle sjunka med 1,5 miljoner fat och att lagren av destillerad olja skulle sjunka med 0,5 miljoner fat, enligt Dow Jones Newswires.

Enligt nyhetsbyrån är konsensus bland analytikerna att oljepriserna kommer att handlas i intervallet 30-50 dollar per fat framöver. Många uppger att överutbudet av råolja fortfarande är så stort att en priskorrektion ner till den lägre delen av intervallet är trolig. Andra säger att priserna sannolikt kommer att stanna omkring 40 dollar per fat så till vida att inte utbudssituationen blir värre.

Trots den senaste veckans relativt stabila prisuppgångar argumenterar vissa bedömare för att de grundläggande marknadsförhållandena inte har ändrats sedan början av året, vilket har rest tvivel om huruvida priserna kan stanna över 40 dollarsnivån.

"Vi trodde inte att marknaden skulle återhämta sig så här snabbt, och det trodde inte marknaden heller", säger Norbert Ruecker, analytiker vid Julius Baer, till Dow Jones Newswires.

Enligt honom finns det få tecken på att förhållandena kommer att ändra sig snart. Den amerikanska produktionen har visat motståndskraft trots de låga priserna, resonerar analytikern.

(SIX News)