Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Automation Region får finansiering från Vinnova

Håkan Nytorp är regionchef på ABB Process Automation och styrelseordförande i Automation Region. Foto: ABB
Håkan Nytorp är regionchef på ABB Process Automation och styrelseordförande i Automation Region. Foto: ABB
Publicerad av
Tommy Ekholm - 10 mar 2016

Future Automation Region, Mälardalens högskolas Vinnväxt-ansökan, har beviljats tioårig Vinnova-finansiering. Den första etappen, år 2016-2019, innebär en finansiering om cirka 40 miljoner kronor inklusive regional medfinansiering. Pengarna ska användas för att stärka den svenska industrins konkurrenskraft genom att växla upp Automation Regions arbete med forskning och innovation.

– Automation Region erbjuder en plattform där små och medelstora företag kan samverka med stora bolag och akademi. En långsiktig och stabil finansiering bäddar för ökad innovationskraft, bättre affärer och en mer konkurrenskraftig region, säger Håkan Nytorp, regionchef på ABB Process Automation och styrelseordförande i Automation Region.

Vinnväxt är ett Vinnova-program där de vinnande initiativen får tio års finansiering för att etablera starka och attraktiva innovationsmiljöer

Under de senaste åtta åren har Automation Region skapat mötesplatser och utvecklat metoder för att koppla samman små och medelstora företag med stora bolag, akademi och offentlig sektor i industrinära forsknings- och innovationsprojekt. Flera framgångsrika projekt har initierats, bland annat STREAM, Innowatch och CODE. Automation Region samlar idag över 120 engagerade medlemsorganisationer varav nära 100 är automationsföretag av varierande storlek.

– Vi har visat att det finns en struktur och ett starkt engagemang för att utveckla och förbereda automationsbranschen inför framtidens utmaningar. Nu kan vi ytterligare förstärka vårt fokus på branschöverskridande innovationer och nya affärsmöjligheter, säger Karolina Winbo, processledare på Automation Region.

Med utgångspunkt i Automation Regions etablerade nätverk och arbetssätt växlar Future Automation Region upp arbetet inom forskning och innovation. Industrinära FoI-projekt ökar företagens förmåga att ta till sig digitaliseringens möjligheter och förbereder dem samtidig för framtida tekniksprång och utmaningar. Målet med Future Automation Region är att bidra till stärkt konkurrenskraft för hela den svenska industrin.

– Västmanland har en världsledande automationsindustri med kompetens och lösningar som utgör ett starkt stöd för näringslivet i såväl regionen som i övriga landet. Nu finns möjligheter och resurser att med hjälp av automation ta klivet från traditionell industri till framtidens digitaliserade samhälle, säger Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanlands län.