Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Svenska Skogsplantor minskar utsläppen

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile
Publicerad av
Tommy Ekholm - 08 mar 2016

Svenska Skogsplantor har beslutat att alla interna transporter ska köras med förnybart drivmedel. Detta väntas leda till att koldioxidutsläppen från transporter minskar med omkring 90 procent under 2016. 

Efter att ha provkört plantskolornas maskiner på förnybara drivmedel har nu Svenska Skogsplantor beslutat att satsa fullt ut på förnybart. Svenska Skogsplantor har bestämt sig för att samtliga interna transporter ska drivas med de förnybara drivmedlen HVO och EcoPar – två olika varianter av syntetisk diesel. Omställningen väntas leda till omfattande minskningar av koldioxidutsläppen.

– Genom att vi överger fossila drivmedel och i stället går över till förnybart kommer våra koldioxidutsläpp för de interna transporterna minska med omkring 90 procent, säger Hans Thyr, marknadsspecialist på Svenska Skogsplantor.

Alla lastbilar, hjullastare och traktorer som går att tanka med diesel kan köras på HVO och EcoPar. Totalt handlar det om ungefär 20 traktorer, hjullastare och liknande maskiner som framöver kommer köras uteslutande på förnyelsebara drivmedel. 2015 användes HVO och EcoPar vid 57 procent av den interna bränsleförbrukningen – och i år kommer andelen alltså höjas till 100 procent.

– Vårt samarbete med leverantören OKQ8 är en förutsättning för att övergången till förnybart ska fungera, eftersom det är nödvändigt att alternativa drivmedel finns tillgängligt på alla våra driftställen, säger Hans Thyr.