Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Wärtsilä hittar avvikelser i bränsleförbrukningstester

Foto: Wärtsilä
Foto: Wärtsilä
Publicerad av
Tommy Ekholm - 07 mar 2016

Wärtsilä meddelar att bolaget genomfört en intern granskning som avslöjar avvikelser i ett begränsat antal bränsleförbrukningstester för marinmotorer. Enligt bolaget handlar det om avvikelser som orsakats av ett begränsat antal anställda.

"Dessa personer har, genom att påverka testresultaten, tydligt agerat mot arbetsinstruktioner och våra verksamhetsprinciper", uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Avvikelserna gäller i vissa tester för mätning av bränsleförbrukning som gjorts för marinmotorer i Wärtsiläs produktionsenhet i Trieste, Italien före kundleveranser. Avvikelserna är i genomsnitt 1 procent av bränsleförbrukningen. Sammanlagt 2 procent av Wärtsiläs alla motorleveranser kan ha påverkats

"Motorer för kraftverkskunder har inte berörts av avvikelserna och vi har inga bevis om avvikelser i bolagets övriga verksamhet", uppger bolaget.

"Det bör noteras att motorerna i fråga har uppfyllt alla krav ställda av bestämmelser och klassificeringssällskap samt att fartygen som kan ha påverkats har uppfyllt sjövärdighetstestningens krav. Enligt vår bedömning är avvikelsernas inverkan på kunderna marginell", uppger bolaget vidare.

Enligt ledningens bedömning har händelsen inte en väsentlig finansiell inverkan på bolaget.

För att säkra nya och transparenta processer och kontroller har Wärtsilä granskat alla testprocedurer och omedelbart vidtagit korrigeringsåtgärder där avvikelser upptäckts.

"Därmed kan vi bekräfta att testerna uppfyller våra höga standarder".

(SIX News)