Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Oljepriset rekylerar ned

Foto: Steven Straiton
Foto: Steven Straiton
Publicerad av
Tommy Ekholm - 02 mar 2016

Oljepriserna har rekylerat ned på onsdagen, efter att ha klättrat till de högsta nivåerna på två månader under tisdagen. Bidragande till prispressen i dag var indikationer om kraftigt stigande lager i USA.

Enligt branschorganisationen API ökade USA:s råoljelager med hela 9,9 miljoner fat under förra veckan. Bensinlagren uppges samtidigt ha minskat med 2,2 miljoner fat och lagren av destillerad olja bedöms ha stigit med 2,7 miljoner fat.

Analytikerna förväntar att de officiella lagren av råolja visar en uppgång på 2,6 miljoner fat avseende förra veckan, att bensinlagren minskat 1,5 miljoner fat och att lagren av destillerad olja sjunkit med 1,3 miljoner fat. Raffinaderierna bedöms ha gått på 87,0 procents kapacitetsutnyttjande, jämfört med 87,3 procent föregående vecka, enligt Dow Jones Newswires enkät.

Under gårdagen fick priserna stöd av uttalanden från Rysslands energiminister Alexander Novak att han arbetar med att försöka stabilisera oljemarknaden och att mer än 15 länder är redo att frysa oljeproduktionen.

En "kritisk massa" av oljeproducerande länder uppges ha kommit överens om produktionsfrysningen och länderna som preliminärt har kommit överens producerar 73 procent av världens olja, enligt Novak.

Även om inte Iran ansluter sig till ett avtal avseende produktionsfrysning finns det numera tillräckligt många producenter som har kommit överens, enligt energiministern som poängterade att det inte handlar om förslag till produktionsneddragningar.

Novak uppgav vidare att frågan gällande övervakning av produktionsfrysningsavtalet återstår. Målet är att stabilisera priset kring cirka 50-60 dollar per fat, då högre priser än det skulle skapa för mycket utbud.

Nigerias oljeminister uppgav under måndagen att sannolikheten för en framgångsrik frysning av produktionen vid januari månads nivåer är "väldigt hög".

Ecuadors president Rafael Correa har sagt att hans land, Colombia och Mexiko tillhör de länder som överväger att ansluta till det kommande mötet bland oljeproducenter i mitten av mars.

Företrädare för oljeproducenter kring den Persiska Gulfen har uppgett att majoriteten av Opec-medlemmarna förväntas frysa sin produktion, med undantag för Iran och Irak.

Commerzbank uppger även att en representant för IEA uppgett att oljepriserna bedöms ha bottnat ut och att de bör stiga måttligt under loppet av året. I månadsrapporten för februari såg IEA prisuppgången sedan slutet av januari med stor skepsis och att riskerna för priserna på kort sikt har ökat, med tanke på det fortsatta överutbudet.

(SIX News)