Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Mer än 15 länder kan frysa oljeproduktionen

Foto: Gazprom
Foto: Gazprom
Publicerad av
Tommy Ekholm - 02 mar 2016

Rysslands energiminister Alexander Novak uppgav på tisdagen att Ryssland fortsätter att arbeta med att försöka stabilisera oljemarknaden. Mer än 15 länder uppges nu vara redo att frysa sin oljeproduktion, sade han efter att ha haft ett möte med Vladimir Putin och flera toppchefer inom oljeindustrin i Ryssland. Det rapporterar ryska Interfax, enligt Dow Jones Newswires.

En "kritisk massa" av oljeproducerande länder uppges ha kommit överens om produktionsfrysningen och länderna som preliminärt har kommit överens producerar 73 procent av världens olja, enligt Novak.

Även om inte Iran ansluter sig till ett avtal avseende produktionsfrysning finns det numera tillräckligt många producenter som har kommit överens, enligt energiministern som poängterade att det inte handlar om förslag till produktionsneddragningar.

Novak uppgav vidare att frågan gällande övervakning av produktionsfrysningsavtalet återstår. Målet är att stabilisera priset kring cirka 50-60 dollar per fat, då högre priser än det skulle skapa för mycket utbud.

Nigerias oljeminister uppgav under måndagen att sannolikheten för en framgångsrik frysning av produktionen vid januari månads nivåer är "väldigt hög".

Ecuadors president Rafael Correa har sagt att hans land, Colombia och Mexiko tillhör de länder som överväger att ansluta till det kommande mötet bland oljeproducenter i mitten av mars.

Företrädare för oljeproducenter kring den Persiska Gulfen har uppgett att majoriteten av Opec-medlemmarna förväntas frysa sin produktion, med undantag för Iran och Irak.

(SIX News)