Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Inköpschefsindex i EMU sämre än väntat

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Publicerad av
Tommy Ekholm - 22 feb 2016

Inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin i EMU uppgick preliminärt till 51,0 i februari. Det kan jämföras med förväntningarna på 52,0 och förra månadens utfall som var 52,3.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick till preliminära 53,0 under månaden. Förväntningarna var 53,4 och förra månadens utfall var här 53,6.

Det kombinerade inköpschefsindexet (Composite) uppgick till 52,7 (53,6). Förväntningarna var här 53,3.

Markit uppger att de genomsnittliga priserna föll i den brantaste takten på ett år, då företagen konkurrerade för att öka försäljningen.

"Besvikelser med PMI-statistik för februari ökar sannolikheten rejält för mer aggressiva stimulanser från ECB i mars", kommenterar Markits chef Chris Williamson.

"Undersökningen indikerar inte bara den svagaste takten i den ekonomiska tillväxten på över ett år utan även att deflationskrafterna intensifierades. Den ekonomiska tillväxten förväntas bromsa in under 0,3 procent under det första kvartalet om det inte sker en plötslig ökning i mars, vilket baserat på de framåtblickande komponenterna i PMI verkar osannolikt. Tillväxten ser faktiskt mer sannolikt ut att bromsa ytterligare än att accelerera", fortsätter han.

Ett tal över 50 indikerar expansion medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

(SIX News)