Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Fladdermöss inspirerar design av mikrodrönare

Mikrodrönare med fladdermusinspirerade vingar. Foto: University of Southampton
Mikrodrönare med fladdermusinspirerade vingar. Foto: University of Southampton
Publicerad av
Alarik Haglund - 19 feb 2016

Forskare från University of Southampton i Storbritannien har designat innovativa membranvingar, inspirerade av fladdermöss, som banar väg för en ny generation mikrodrönare med bättre aerodynamiska egenskaper, längre räckvidd och mer ekonomisk drift.

Mikrodrönare, som ibland inte är större än 15 centimeter stora, blir allt vanligare både för civilt och militärt bruk. En trend bland utvecklare av mikrodrönare är att hämta inspiration från naturen för att förbättra flygegenskaperna och utnyttja fördelarna med vingar för att kunna flyga längre.

Membranvingarna, som fungerar som konstgjorda muskler, har inga mekaniska delar men kan trots det ändra form beroende på vilka krafter de utsätts för. Den unika designen använder sig av elektroaktiva polymerer, som då man ändrar den pålagda spänningen ändrar form och därmed förändrar de aerodynamiska egenskaperna under flygning.

Efter omfattande vindtunneltester konstruerades och testflögs ett testfordon utrustat med de banbrytande fladdermusvingarna.

- Vi har framgångsrikt demonstrerat att mikrodrönare med vingar som reagerar på sin omgivning, precis som vingarna hos de fladdermöss som har drivit vårt tänkande, är fundamentalt genomförbara. Vi har också visat i laboratorieförsök att aktiva vingar dramatiskt kan förändra prestandan. Det kombinerade teoretiska och experimentella tillvägagångssätt som kännetecknade projektet är unikt inom bio-inspirerad design av mikrodrönare, säger projektledaren Bharath Ganapathisubramani.