Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Råoljepriserna fortsätter ner

Foto: Rennett Stowe
Foto: Rennett Stowe
Publicerad av
Tommy Ekholm - 19 feb 2016

Råoljepriserna har fortsatt att sjunka under fredagen, efter att ha tappat även under torsdagskvällen då USA:s veckostatistik visade stor uppbyggnad av oljelagren. Prispress kommer också efter att förväntningarna på ett produktionsavtal bland de stora producentländerna falnat.

"Den sista omgången av förhandlingar avseende att frysa oljeproduktionsnivåerna hade inte ens avslutats innan Irans oljeminister beskrivit resultatet som otillräckligt", skriver Commerzbank i en kommentar.

Saudiarabien har sagt att man inte kommer att sänka produktionen och att man ska fortsätta att försvara sin marknadsandel. Ryssland har också pekat på att det kan bli svårt att enas kring ett avtal om produktionsfrysning. Under gårdagen meddelade Rysslands vice oljeminister att landets produktion kan stiga med 1,9 procent under 2016 jämfört med året innan.

"Vi tror att ett avtal mellan de ledande oljeproducenterna är så gott som uteslutet. Med det sagt är inte förhandlingarna helt meningslösa. En sak är att framtida samarbete inte kan uteslutas och en annan är att de olika rapporterna även illustrerar hur desperata vissa länder är - i synnerhet Venezuela - och dess gräsliga finansiella situation", fortsätter Commerzbank.

DNB Markets kommenterar att tvivlen på att ett produktionsbegränsningsavtal ska gå att nå har ökat på senare tid.

Gårdagens oljelagerstatistik visade att USA:s lager av råolja ökade med 2,1 miljoner fat, att bensinlagren steg med 3,0 miljoner fat och att lagren av destillerad olja adderade 1,4 miljoner fat. Råoljelagren steg därmed till den högsta nivån på över åtta årtionden.

"Oljemarknaden har ett fortsatt överutbud", kommenterar Commerzbank som även pekar på ökningen av de flytande oljelagren.

Banken noterade samtidigt att rapporten också visade att den indikerade efterfrågan på olja i USA nådde den högsta nivån någonsin i mitten av februari.

En prispositiv faktor i statistiken var samtidigt att USA:s inhemska oljeproduktion sjönk med 51.000 fat per dag under förra veckan och nådde därmed den lägsta nivån sedan oktober. Det pekar på högre oljepriser på lång sikt, skriver Commerzbank.

(SIX News)