Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 19 2017
Senaste Nytt

Oljepriserna återhämtar sig

Foto: Exxon
Foto: Exxon
Publicerad av
Tommy Ekholm - 17 feb 2016

Råoljepriserna har återhämtat sig under onsdagens handel, efter att ha pressats ned under gårdagen. I dag får priserna stöd av ökad riskaptit på de finansiella marknaderna och under gårdagen pressades priserna efter det kommunicerade avtalet om att oljeproduktionen ska frysas vid januari månads nivå.

Det råder dock fortsatt tvivel om Ryssland, Saudiarabien, Venezuela och Qatar kommer att få med sig övriga stora producenter på tåget med en produktionsfrysning. Samtidigt råder det ett stort överutbud i marknaden som enligt IEA för närvarande är "översvämmad med olja".

I dag har Venezuelas oljeminister möte med Irans och Iraks motsvarigheter. Irans mål är att öka produktionen med 500.000 fat per dag initialt i jämförelse med nivåerna innan sanktionerna lyftes. Därefter ska produktionen ökas med ytterligare 500.000 fat per dag, enligt landets Opec-delegat Mehdi Asali.

"Givet hur lite andra länder har att erbjuda är det osannolikt att Venezuelas och Iraks oljeminister lyckas övertyga sin motpart från Iran", skriver Commerzbank på onsdagen. Gårdagens beslut anses dock inte ha varit enbart en besvikelse, då överutbudet kan komma att avta snabbare än väntat.

"För Saudiarabien kommer oljeexporten minska under sommarmånaderna om landet inte ökar produktionen som vanligt för att tillfredsställa sin egen ökade efterfrågan", fortsätter banken.

Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt tror att förslaget om fryst produktion är en effekt av att Saudiarabien inte vill ge ifrån sig marknadsandelar till Iran.

"De vill få med alla på en produktionsfrysning och skylla på dem som inte bidrar", kommenterar hon enligt en artikel på e24.

Saltvedt pekar på att Saudiarabien och Iran är de enda bland storproducenterna som faktiskt kan öka produktionen jämfört med nivån i januari.

Handelsbanken uppgav i en analys på onsdagen att det låga oljepriset är här för att stanna. Även om det skulle ske en kortsiktig studs uppåt i priserna finns det mycket som talar för att en eventuell prisuppgång blir begränsad på längre sikt.

"Den viktigaste förklaringen till de låga oljepriserna har att göra med att produktionen ökat på många håll. Efterfrågan har inte hängt med", skriver banken.

Utbudsbegränsningar kräver en gemensam handlingsplan där alla de stora producenterna drar sitt strå till stacken och såväl politiska som ekonomiska faktorer talar för att det är lättare sagt än gjort.

"Mycket talar för att en eventuell överenskommelse skulle bryta samman. De stora producenterna Saudiarabien och Ryssland har motsatta geopolitiska intressen i Mellanöstern och är båda dessutom pressade av finansiella skäl att hålla igång produktionen. Iran försöker återta sin ställning på marknaden. Och även om vi med största sannolikhet kommer se en våg av konkurser bland de amerikanska skifferoljeproducenterna så är det tveksamt om detta snabbt ger utslag på marknaden", kommenterade Handelsbanken.

Revisions- och konsultbolaget Deloitte uppger i en rapport att nästan 35 procent av de noterade olje- och gasbolagen i världen har hög risk för att gå i konkurs. Dessa bolag har inte bara höga skuldnivåer utan förmågan att betala räntor på dessa lån har också försämrats.

"Det är tydligt ett år med svåra beslut för dessa bolag. De skyddades på ett sätt under 2015 genom hedge-positioner och viss tillgång till kapital från aktiemarknaden samt obligationsmarknaden", kommenterade Deloittes analytiker. Bland de svåra besluten står försäljning av tillgångar, sänkta aktieutdelningar, uppsägningar av anställda och ytterligare neddragna investeringsplaner.

Enligt konsultfirman Wood Mackenzie har olje- och gasbolag ställt in eller senarelagt projekt för 380 miljarder dollar mellan starten på oljeprisnedgången 2014 till början av 2016.

Under eftermiddagen kommer USA-statistik över påbörjade husbyggen, industriproduktion och kapacitetsutnyttjande. I kväll presenterar Federal Reserve protokoll från det senaste mötet och därefter lämnar branschorganisationen API lagersiffror avseende USA.

(SIX News)