Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

“Lågt oljepris här för att stanna”

Foto: Statoil
Foto: Statoil
Publicerad av
Tommy Ekholm - 17 feb 2016

Handelsbanken bedömer att det låga oljepriset är här för att stanna. Även om det skulle ske en kortsiktig studs uppåt i priserna finns det mycket som talar för att en eventuell prisuppgång blir begränsad på längre sikt. Det framgår av en analys på onsdagen.

"Den viktigaste förklaringen till de låga oljepriserna har att göra med att produktionen ökat på många håll. Efterfrågan har inte hängt med", skriver banken.

Utbudsbegränsningar kräver en gemensam handlingsplan där alla de stora producenterna drar sitt strå till stacken och såväl politiska som ekonomiska faktorer talar för att det är lättare sagt än gjort.

"Mycket talar för att en eventuell överenskommelse skulle bryta samman. De stora producenterna Saudiarabien och Ryssland har motsatta geopolitiska intressen i Mellanöstern och är båda dessutom pressade av finansiella skäl att hålla igång produktionen. Iran försöker återta sin ställning på marknaden. Och även om vi med största sannolikhet kommer se en våg av konkurser bland de amerikanska skifferoljeproducenterna så är det tveksamt om detta snabbt ger utslag på marknaden", skriver Handelsbanken.

(SIX News)