Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 19 2017
Senaste Nytt

Nexans levererar till djuphavsplattform

Bild: SHI 2
Bild: SHI 2
Publicerad av
Tommy Ekholm - 17 feb 2016

Samsung Heavy Industries har gett Nexans i uppdrag att leverera kablar som ska säkra kraftförsörjningen till det flytande produktions- och lagringsfartyget (FPSO) på oljefältet Egina.

Kontraktet som Samsung Heavy Industries tilldelats av Total är värt 2,8 miljarder euro och det största hittills för ett FPSO. Projektet omfattar över 2 200 kilometer kraft-, instrumenterings- och styrkablar som ska betjäna den flytande oljeplattformen 13 mil utanför Nigerias kust.

Egina-oljefältet ligger på 1 750 meters djup och Total kan bidra med värdefull och omfattande erfarenhet av djuphavsprojekt i Guineabukten.

Kablarna är specialkonstruerade för att förhindra gasläckor, vilket gör dem säkrare i lättantändliga eller mycket riskfyllda miljöer. Detta innebär att projektet uppfyller lokala brandskyddsnormer och stränga tekniska krav i IEC-standarder och för Bureau Veritas-certifiering.

Den flytande oljeplattformen kommer att drivas av Total och planeras vara klar för drift från 2017. Den är 330 meter lång, 61 meter tvärsöver och 34 meter hög. Lagringskapaciteten är 2,3 miljoner fat olja. Samsung Heavy Industries ska leverera denna FPSO enligt ett totalentreprenadskontrakt omfattande konstruktion, anskaffning, färdigställande, transport och testdrift.