Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Iran fortsätter att öka oljeproduktion

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile
Publicerad av
Tommy Ekholm - 17 feb 2016

Iran kommer fortsätta att öka oljeproduktionen tills den når nivån som gällde innan de internationella sanktionerna infördes mot landet. Det uppgav Irans Opec-delegat Mehdi Asali. Det framgår av tidningen Shargh på onsdagen, enligt Reuters.

"Att be Iran att frysa sin oljeproduktion är ologiskt... när Iran var under sanktioner, ökade vissa länder sin produktion och de orsakade nedgången i oljepriserna... hur kan de förvänta sig att Iran samarbetar nu och betalar priset?", frågade sig Opec-företrädaren.

"Vi har vid upprepade tillfällen sagt att Iran kommer att öka sin oljeproduktion tills vi når produktionsnivån som gällde innan sanktionerna", fortsatte han.

Oljeministrarna från Qatar, Saudiarabien, Ryssland och Venezuela kom under gårdagen överens om att frysa oljeproduktionen men uppgav att beslutet berodde på om andra producenter gjorde likadant.

Flera uttalanden från Iran sedan i går har pekat på att de inte kommer att följa beslutet att frysa produktionen.

Målet är att öka produktionen med 500.000 fat per dag initialt i jämförelse med nivåerna innan sanktionerna lyftes. Därefter ska produktionen ökas med ytterligare 500.000 fat per dag, enligt Asali.

Oljeministrarna från Irak och Iran kommer att ha ett möte med Venezuelas motsvarighet under onsdagen. Det har figurerat uppgifter om att Iran kan komma att erbjudas särskilda villkor i ett produktionsavtal.

(SIX News)