Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Mindre prisrörelser på oljemarknaden

Foto: C Clark
Foto: C Clark
Publicerad av
Tommy Ekholm - 15 feb 2016

Efter att oljepriserna rusat mer än 10 procent på fredagen har innevarande vecka startat med lugnare rörelse, trots svag inkommande handelsdata från Kina.

Den kinesiska oljeimporten sjönk med 20 procent i februari gentemot januaris rekordsiffra och var ned 4,6 procent i årstakt, vilket ledde till lägre priser initialt på måndagen. Vid lunchtid visar både Brent och WTI emellertid på beskedliga uppgångar.

Uttalandet från Förenade Arabemiratens energiminister om möjliga produktionssänkningar har tydligen fortfarande effekt, skriver Commerzbank.

Förenade Arabemiratens energiminister uppgav under torsdagskvällen att Opec är "redo att samarbeta avseende produktionssänkningar". Ministern påpekade dock att sådana produktionssänkningar skulle kräva "totalt samarbete från alla".

"Det faktum att marknaden har reagerat så starkt indikerar att dessa kommentarer tas seriöst. Trots allt är Förenade Arabemiraten en av Saudiarabiens närmaste bundsförvanter. Detta ger styrka till tanken om att Brent-priset bottnat ur vid omkring 30 dollar per fat", skriver Commerzbank.

Föregående vecka sjönk WTI-oljan till den lägsta nivån på tolv och ett halvt år vid cirka 26 dollar per fat. Enligt Commerzbank finns det tecken på att även detta pris har funnit sin botten.

De senaste siffrorna från Baker Hughes genererar också medvind, då ytterligare 28 oljeriggar stängdes ned under föregående vecka.

"Antalet oljeriggar har sjunkit med 59 de senaste två veckorna och med mer än 1.000 sedan början av 2015, så de veckovisa produktionssiffrorna från det amerikanska energidepartementet bör snart visa mer uttalade nedgångar", konkluderar Commerzbank.

Irans vice oljeminister Rokneddin Javadi uppgav på söndagen att landets råoljeproduktion har ökat med 400.000 fat per dag sedan de internationella sanktionerna mot landets oljesektor lyfts, vilket är i linje med landets mål om att öka sin produktion med en halv miljon fat per dag till följd av det implementerade kärnenergiavtalet.

Javadi sade vidare att den första leveransen av iransk olja nu var på väg till Europa, vilket tillsammans med en starkare dollar under dagen har lett till en viss press på priserna.

Att de amerikanska finansmarknaderna håller helgstängt under måndagen gör det samtidigt svårare att tolka dagens prisrörelser som riktiga marknadsindikationer, enligt analytiker som Dow Jones Newswires talat med.

(SIX News)