Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Ordentlig upprekyl för oljan

Foto: Paul Lowry
Foto: Paul Lowry
Publicerad av
Tommy Ekholm - 12 feb 2016

Råoljepriserna rekylerade upp ordentligt under fredagens handel, efter att dessförinnan ha pressats ned kraftigt den senaste veckan. Ökad riskaptit på de finansiella marknaderna samt förnyade kommentarer om möjligt samarbete mellan de stora producentländerna gav stöd till priserna.

"Efter fall i går har vändningen upp i priserna kommit efter kommentarer från Förenade Arabemiraten om att Opec kan diskutera åtgärder för utbudet framöver", kommenterade DNB Bank på fredagen.

"Det finns nya tecken på att Opec och vissa länder utanför Opec kanske kan komma överens om produktionsbegränsningar ändå", skriver Commerzbank i en kommentar.

Förenade Arabemiratens energiminister uppgav under gårdagskvällen att Opec är "redo att samarbeta avseende produktionssänkningar". Ministern påpekade dock att sådana produktionssänkningar skulle kräva "totalt samarbete från alla".

Tidigare i veckan uppgav Rosnefts vd, Igor Sechin, att han gärna såg en koordinerad produktionssänkning på en miljon fat per dag, även om han inte bekräftade om Ryssland skulle delta i en sådan sänkning.

Under gårdagen rapporterades att några av Opec-länderna försöker att nå ett samförståndsavtal inom oljekartellen, samt med stora producentländer utanför Opec, i syfte att frysa oljeproduktionen vid de nuvarande nivåerna.

Saudiarabien kan komma att ge stöd åt idén, även om det är för tidigt att säga om landet kommer att acceptera förslaget. Det beror huvudsakligen på ett åtagande från Iran att begränsa sin plan att öka exporten, enligt källor till Reuters. Förslaget om en frysning av produktionen vid de nuvarande nivåerna togs upp av Venezuelas oljeminister Eulogio Del Pino.

"Venezuelas oljeminister vill organisera ett möte innan Opecs möte i juni om det finns konsensus för en produktionssänkning eller åtminstone en frysning av produktionen", uppgav en källa.

Företrädare för Rysslands centralbank, Bank of Russia, meddelade i dag att man sänker oljeprisprognosen för 2016 och förbereder sig för ett genomsnittligt pris på 25 dollar per fat.

Centralbankens nya riskscenario förutspår att råoljepriset kommer att återhämtas till ett snitt på 35 dollar per fat under 2017 och 2018. Bankens tidigare riskscenario på 35 dollar per fat har nu blivit huvudscenariot, enligt Tulin. Banken kommer presentera sina nya prognoser under mars månad.

(SIX News)