Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Meda sväljs i jätteaffär

Foto: Meda
Foto: Meda
Publicerad av
Tommy Ekholm - 11 feb 2016

Meda, läkemedelsbolaget bakom Treo och munvattnet SB12, sväljs av amerikanska Mylan i en av de största företagsaffärerna hittills i Sverige.

För Mylan är det bland annat stora, potentiella samordningsvinster som hägrar.

-De pratar ju om 350 miljoner dollar i synergier fram till 2018, säger Johan Unnerus, hälsovårdsanalytiker på Swedbank.

USA-bolaget är även ute efter Medas traditionellt starka kassaflöde, enligt Unnerus.

Även om Treo och SB12 är kända varumärken så hör de inte till Medas storsäljare. De mest sålda läkemedlen i bolagets produktportfölj är Dymista, en nässprej mot allergisk rinit, Dona mot artros och det antiseptiska medlet Betadine.

Budet på Meda är värt 165 kronor per aktie, eller totalt cirka 60 miljarder kronor. Affären är alltså större än 50-miljardersbudet på King, bolaget bakom mobilspelet Candy Crush Saga, i slutet av förra året, som i sin tur var tre gånger större än kinesiska Geelys köp av Volvo PV. Inräknat Medas nettoskuld får Mylan betala nästan 84 miljarder kronor.

Styrelsen i Meda rekommenderar enhälligt aktieägarna att säga ja. Även huvudägaren Stenasfären och andra storägare har accepterat, förutsatt att ingen lägger ett väsentligt högre bud.

Meda ser alltså ut att gå samma väg som Astra, som 1999 gick samman med brittiska Zeneca, och Pharmacia som 2003 köptes upp av amerikanska Pfizer. Men Meda är en helt annan typ av läkemedelsbolag. Bolaget bedriver ingen egen utveckling i tidiga forskningsfaser, utan köper i stället rättigheter från andra företag. Och av personalstyrkan på drygt 5 000 personer jobbar nästan två tredjedelar med marknadsföring och försäljning.

Enligt Johan Unnerus finns det mycket som talar för att budet är bra, ur Medas aktieägares perspektiv. Meda är i dagsläget en för liten spelare för att kunna hävda sig på den globala marknaden.

-Har man anspråk på att verka i flera olika regioner globalt som Meda har haft - Europa, utvecklingsländerna och USA - så finns det mycket som pekar på att man inte har varit tillräckligt stora för att driva igenom det.

Medaaktien var så sent som förra våren uppe och vände över 150 kronor, men har sedan dess haft en dyster resa. På onsdagen, innan budet lades, stängde kursen på drygt 86 kronor.(TT)