Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Vissa prisåterhämtningar för råoljan

Foto: Pete Markham
Foto: Pete Markham
Publicerad av
Tommy Ekholm - 10 feb 2016

Råoljepriserna har återhämtat sig en del under onsdagens handel, i linje med ökad riskaptit på de finansiella marknaderna och efter förnyade idéer om eventuella produktionsneddragningar. Återhämtningen i priserna kom efter att ha noterat rejäla fall tidigare under veckan.

"Marknadsbevakare skyllde prisfallet på de månatliga rapporterna från International Energy Agency och US Energy Information Administration. IEA talade om att marknaden översvämmas av olja för närvarande och att det knappt finns någon sannolikhet för att priserna återhämtar sig på kort sikt." Det skriver Commerzbank i en kommentar på onsdagen.

Det ryska oljebolaget Rosnefts chef, Igor Sechin, tog på onsdagen upp idén med koordinerade produktionssänkningar från stora producentländer om totalt en miljon fat per dag. Han meddelade dock inte om Ryssland kan tänka sig att delta i produktionssänkningarna.

Sechin sade vidare att överskottet på oljemarknaden i huvudsak var "vissa producenters" fel.

I dag var det dags för oljekartellen Opec att leverera sin månadsrapport där man uppgav att efterfrågan på Opecs olja förväntas komma att förbättras under det andra halvåret i år. Nivån bedöms nå 32,7 miljoner fat per dag under det tredje kvartalet, vilket uppges vara ytterligare en indikation mot en balanserad marknad.

Efterfrågan på OPEC:s olja förväntas hamna på 31,6 miljoner fat per dag i genomsnitt under 2016, vilket är oförändrat jämfört med tidigare prognos. Efterfrågenivån under 2015 var 29,8 miljoner fat per dag.

Det globala oljeutbudet uppges ha stigit med 30.000 fat per dag till 95,64 miljoner fat per dag under januari. Opecs utbud uppges samtidigt ha ökat med 131.00 fat per dag.

Chefen för oljejätten BP, Bob Dudley, uppgav vid en konferens i London att han är väldigt negativ till oljepriserna under de närmaste sex månaderna, då utbudet är större än efterfrågan.

Dudley räknar med att priserna kommer att vara slagiga och volatila under de kommande sex månaderna samtidigt som han räknar med att marknaden når balans under det andra halvåret i år, då "varje lagertank och swimmingpool" är full av olja.

Branschorganisationen API meddelade sent på tisdagen att USA:s råoljelager ökade med 2,4 miljoner fat förra veckan, att bensinlagren steg med 3,1 miljoner fat och att lagren av destillerad olja ökade med 1,7 miljoner fat.

Analytikerna räknar med att eftermiddagens officiella lagerstatistik för USA visar att råoljelagren steg 3,7 miljoner fat, att lagren av destillerad olja minskade med 0,9 miljoner fat och att lagren av bensin ökade med 1,0 miljoner fat. Raffinaderierna bedöms ha gått på 86,3 procents kapacitetsutnyttjande, jämfört med 86,6 procent veckan innan, enligt Dow Jones Newswires enkät.

(SIX News)