Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Små prisuppgångar i olja

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile
Publicerad av
Tommy Ekholm - 05 feb 2016

Råoljepriserna har stigit något under fredagens handel, efter att ha handlats väldigt svängigt tidigare i veckan.

"Volatiliteten på oljemarknaden är extremt hög just nu. Det beror huvudsakligen på den höga spekulativa aktiviteten hos marknadsdeltagarna", skriver Commerzbank på fredagen.

Banken noterar att de negativa spekulationerna i WTI-kontrakt som innehas av spekulativa investerare stigit kraftigt de tre senaste månaderna och ligger nu endast marginellt lägre än rekordnivån som noterades i mitten av januari.

"Sannolikheten för täckköp av blankade positioner kan därför inte uteslutas", fortsätter Commerzbank som ser den oväntade uppgången i priserna på onsdagen åtminstone delvis som en effekt av täckköp.

Den kortsiktiga prisriktningen är svår att förutspå men en mer bestående prisåterhämtning kommer sannolikt först när USA:s produktion minskar. Ytterligare fall i USA:s aktiva oljeriggar kommer sannolikt att rapporteras i kväll, vilket indikerar att det bara handlar om en tidsfråga, fortsätter banken. Statistiken från Baker Hughes presenteras vid 19.00 i kväll.

Enligt en rapport av konsultfirman Wood Mackenzie har endast 0,1 procent av den globala oljeproduktionen hittills stängts ned med anledning av att den är olönsam. Det belyser oljeindustrins motståndskraft.

Enligt analysen, vilken presenteras inför ett oljebranschmöte i London nästa vecka, behöver priserna sjunka ännu mer - eller kvarstå lägre under mycket längre tid - för att den globala produktionen ska minska betydligt.

Kinas oljeproduktion kan minska med hela fem procent under 2016, uppger Nomura i en färsk analys. Det skulle i så fall vara den första nedgången på sju år och den största nedgången sedan 1990. Kina är världens femte största oljeproducent och näst största konsument efter USA.

Även Jefferies förväntar att svängningarna i oljepriserna fortsätter, speciellt när det gäller uppåtriktade rörelser med anledning av täckköp av blankade positioner.

Priserna föll återigen under torsdagen på förväntningar om att Saudiarabien sannolikt inte kommer att ändra sin strategi utan fortsätter att producera höga volymer.

Handelsbanken bedömer att det finns förutsättningar för en viss återhämtning i oljepriserna under första halvåret i år. Stöd väntas komma från förväntningar om minskad oljeproduktion, när stora delar av skifferoljeindustrin är olönsam.

"Men osäkerheten är stor om hur snabbt Iran får fart på sin produktion och i vilken takt den amerikanska produktionen faktiskt kommer att falla", skriver Handelsbanken.

USA:s president Barack Obama har föreslagit en oljeskatt på 10 dollar per fat för oljebolagen i budgeten för räkenskapsåret 2017. Förslaget förväntas dock inte gå igenom i kongressen som styrs av republikaner.

(SIX News)